Stručnjaci su složni u mišljenju da pijenje na slamku ipak donosi više štete nego koristi.

Ispijanje omiljenih napitaka slamkom može biti dobar izbor ako želite očuvati zdravlje zubi, jer ono što konzumirate ide slamkom odmah u grlo i izbjegava dodir sa zubima. Tako se smanjuje razvoj bakterija i plaka na zubima, čuva se više caklina, posebno ako ste ljubitelj citrusnih sokova.

I gdje tu onda postoji problem? Stručnjaci tvrde da učestalo ispijanje kroz slamku može rezultirati s više štete nego koristi.

S prijašnjim tvrdnjama kako se slamkom štite zubi, koje podupiru i neki stomatolozi, ne slaže se baš stomatolog Mark Burhenne iz Kalifornije koji tvrdi da ćete sigurno osjetiti ono što pijete kroz slamku i na zubima.

Identičnog je stava i stomatolog Paul Sussman koji objašnjava kako rizik od karijesa i propadanja zubi kada pijete često kroz slamku može biti čak veći, jer se radi o tome da ono što pijemo, a time i šećer te kiseline koje oštećuju zube, usmjerava se kroz slamku.

Sva tekućina koju konzumiramo kroz slamku dolazi u doticaj sa zubima, kaže, a tome u prilog idu i rezultati prijašnjih istraživanja koja su pokazala da postoji veći rizik od karijesa kod osoba koje često piju na taj način.

Izvješće objavljeno 2005. godine u časopisu General Dentistry, pokazalo je kako opasnost od karijesa raste više ako osoba pije na slamku “u stranu”. Tako usmjerene količine šećera i kiseline na isto mjesto – brže će i uzrokovati propadanje zuba.

Osim svega toga, oni koji vole piti pomoću slamke imaju veći rizik od nastanka promjena oko usta, baš kao i pušači. “Imat će puno više bora i promjena na koži oko usta”, objasnila je kozmetička stomatologinja iz New Yorka Lana Rozenberg.