Prosvjed Hrvatskog novinarskog društva (HND) ”Oprostite što smetam, ne mogu disati”, organiziran šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića, održao se u nedjelju, 2. veljače, ispred Novinarskog doma s ponovljenim zahtjevima za smjenom ministra zdravstva Vilija Beroša.

Tada je u centru javnosti bio predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, a tijekom prosvjeda otkriven je zanimljiv detalj.Okupljanje novinara i građana ispred Novinarskog doma počelo je oko 12 sati, a nakon toga nešto prije 13 sati je počela prosvjedna šetnja od Novinarskog doma prma Trgu Republike Hrvatske, Frankopanskoj do Ilice, Ilicom do Trga bana Josipa Jelačića, te Zakmardijevim stubama do Gornjega grada na Markov trg, javlja Direktno.hr.

Podrška čak i iz Srbije

Podršku HND-u i okupljenima tijekom prosvjeda dala je i nevladina organizacija iz Srbije “Novi optimizam”. Naime, predsjednik HND-a Hrvoje Zovko pozdravio je na prosvjedu i “prijatelje iz partnerske organizacije Nezavisnog udruženja novinara iz Beograda i organizacije Novi optimizam iz Zrenjanina”.

Novi optimizam, prema dostupnim informacijama, nastao je iz višegodišnjih aktivnosti ljudi okupljenih oko zrenjaninskog “Zelenog Zvona”, “pozorišnog kluba i svojevrsnog nezavisnog kulturnog centra (1991-2016). Kao službena organizacija, Pokret ‘Novi optimizam’ djeluje od 2004. na teritoriji Vojvodine, Srbije i regije” i nije u milosti aktualnog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

U Proglasu “Novog optimizma” jasno je istaknuto da “Novi optimizam” okuplja umjetnike, naučnike, poduzetnike i druge izuzetne pojedince, s ciljem da ih kao dobar primjer predstavi najširoj javnosti.

‘Novi optimizam’ otkrio zanimljiv ‘detaljčić’Iz pokreta “Novi optimizam” oglasili su se i na Facebooku gdje su ponovno izrazili podršku HND-u. Pritom su iznijeli zanimljivu informaciju, koja do sada, i nije bila toliko poznata široj javnosti. Naime, predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, član je Upravnog odbora ‘Novog optimizma’.

“Išli smo ispred NUNS-a i Novog Optimizma da podržimo prosvjed/protest koji je organiziralo Hrvatsko novinarsko društvo, na čijem čelu je novinar Hrvoje Zovko, član UO Novog Optimizma

Moćno organiziran skup povodom šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića, smrti koja je izazvana nemarom zdravstvenih institucija, zbog koje se traži odgovornost ministra zdravstva Vilija Beroša.

U Zagrebu smo srdačno primljeni kao dragi gosti HND-a, našeg Hrvoja i njegovih fenomenalnih prijatelja”, naveli su u objavi.

Ni traga ni glasa…

Kako o tome nema ni riječi u njegovu životopisu predanom prilikom kandidature za predsjednika HND-a, pretražili smo srpski tisak i otkrili kako je Zovko u upravni odbor Novog optimizma izabran u rujnu 2020. godine.

Je li to spojivo s čelnim mjestom HND-a, pitali smo Hrvoja Zovka prije 13 dana. Također, zanimalo nas je li doista član upravnog odbora te srbijanske nevladine asocijacije te djeluje li u još kojoj udruzi izvan Hrvatske?

Odgovor za sada nismo dobili te ćemo ga, ako ikad pristigne, naknadno objaviti, prenosi Direktno.hr.

Foto: Novi optimizam