Zbog šverca droge protiv šestorice podignute kaznene prijave. Među njima je i jedan policajac.

0


Policijski službenici Službe kriminaliteta droga Policijske uprave splitsko-dalmatinske u koordinaciji s USKOK-om dovršili su kriminalističko istraživanje nad šest osoba: 29-godišnjakom, 25-godišnjakom, 24-godišnjakom, 23-godišnjakom i 30-godišnjakom, sve hrvatski državljani te 34-godišnjim državljaninom Crne Gore.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje  da su navedeni 29-godišnjak, 25-godišnjak, 24-godišnjak, 23-godišnjak i 34-godišnjak ostvarili obilježja kaznenog djela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“ iz čl. 190. st. 2. Kaznenog zakona u svezi s kaznenim djelom „Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja“ iz čl. 329. st. 1. toč. 4. Kaznenog zakona na način da su u vremenskom periodu od 20. svibnja 2020. do 9. veljače 2021. po prethodnom stvorenom planu,  radi kontinuirane nabave većih količina droge marihuane i njene prodaje u Hrvatskoj, iz Albanije, preko Crne Gore i Republike BIH u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 229 kg droge marihuane,  dok su 24-godišnjak i 23-godišnjak uz navedeno prodavali i drogu kokain na području Imotskog. 

Nadalje je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su 29-godišnjak, 34-godišnjak i 30-godišnjak počinili i kazneno djelo „Zločinačko udruženje“ iz čl. 328. st. 2. Kaznenog zakona sa ciljem prodaje droge marihuane na području Republike Hrvatske i  drugih zemalja EU. 

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 29-godišnjak tijekom 2020. godine, za vrijeme dok je obavljao službu policijskog službenika, ostvario obilježja i kaznenog djela „Zlouporaba položaja i ovlasti“ iz čl. 291. st.1. Kaznenog zakona u svezi čl. 52. Kaznenog zakona, na način da je tijekom obavljanja poslova policijskog službenika u dva navrata prijavljenom 34-godišnjem državljaninu Crne Gore, za kojeg je znao da je raspisano više međunarodnih tjeralica, omogućio da nesmetano, radi realizacije njihovih dogovora za krijumčarenje droge iz Bosne i Hercegovine, prelazi državnu granicu Republike Hrvatske koristeći se lažnom putnom ispravom. 29-godišnji policijski službenik je u prosincu 2020. udaljen iz službe i protiv njega je u tijeku disciplinski postupak. 

Nakon završenog kriminalističkog istraživanja protiv navedenih je podnesena kaznena prijava USKOK-u te su predani pritvorskom nadzorniku.
 
dp/foto:PU SD