Foto: Pixabay

Od osvjetljenja do fontova i arhitekture, na aerodromima ništa nije slučajno -projektirano je tako da utječe na ponašanje i raspoloženje. Bilo da se putnici opuste, sigurno stignu do svojeg izlaza na vrijeme i po mogućnosti kupe što više po putu.

Pogled na pistu

Tajna dobrog aerodroma je u jednostavnom snalaženju hodnicima tako da putnici ne lutaju niti kasne. Ako vide pistu, lakše će se orijentirati pa su zbog toga velike staklene stijene sasvim uobičajen dio aerodromske arhitekture. Nove zračne luke imaju pogled na pistu i avione odmah nakon sigurnosnog pregleda, a ponegdje i prije.

Ujednačeni natpisi

Natpisi koji ukazuju na izlaze gotovo su u svim slučajevima pisani jednim od triju fontova: Helvetica, Frutiger i Clearview odlično se vide iz daljine, za razliku od vitičastih i ne toliko čitkih serifnih. Znakovi su osmišljeni tako da se mogu vidjeti i s 35 metara udaljenosti. Stručnjaci tvrde da jasni natpisi utječu na osjećaj sigurnosti i bez obzira na to što nismo uvijek toga svjesni, naša podsvijest sve bilježi.

Dovoljno sunca

Novi aerodromi imaju što je moguće više prozora i staklenih površina, čak i u trgovinama. Razlog tome je činjenica da putnici izbjegavaju mračne prostore i prije će se vrzmati između dobro osvijetljenih polica.

Vidimo se kraj skulpture?

Velike skulpture na aerodromima najbolji su lijek protiv sterilnog okruženja betona, stakla i čelika. No umjetnička djela ne zauzimaju prostor samo zato da bi uljepšale interijere. Arhitekti su ih ukomponirali u prostor kako bi se putnici lakše snalazili.

Goleme skulpture odličan su orijentir, mjesto za nalaženje sa suputnicima, ali i ukras koji potiče ljude da se osjećaju ugodno, a samim time i potroše novac u trgovinama. Jednaku ulogu imaju i tepisi koji na nekim dijelovima prekrivaju hladne podove.

Dobrodošli roboti!

Sat više na aerodromu znači otprilike 50 kuna više zarade po osobi, smatraju analitičari. Zbog toga je sve što može biti automatizirano, a najmoderniji aerodromi sve manje prepuštaju službenicima i zamjenjuju ih strojevima. Prema jednom od istraživanja, za svakih 10 minuta koje putnik potroši na sigurnosnom pregledu, troši 30 posto manje u trgovini, zbog čega se intenzivno radi na ubrzavanju pregleda prtljage. (punKufer.hr)