Foto: Screenshot

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je zakon kojim se službeno pomiče datum Božića. Time se želi osigurati da se proslava Božića više neće poklapati s onom u Rusiji.

Mnogi kršćani diljem svijeta slave Božić 25. prosinca, no većina Ukrajinaca su pravoslavci, pa su stoga kroz stoljeća, poput Rusa, ovaj kršćanski blagdan slavili 7. siječnja. Od 2017. godine i 25. prosinac i 7. siječanj državni su praznici.

Ali sada je predsjednik Volodimir Zelenski potpisao zakon prema kojem službeno (ostaje) praznik samo 25. prosinac

Umjesto 14. listopada , pravoslavni praznik Pokrov Presvete Bogorodice sada će se slaviti 1. listopada , koji će ujedno biti i Dan branitelja Ukrajine. Dan državnosti sada će biti 15. srpnja, a ne više 28. u mjesecu.

Ukrajinici žele osigurati da se ovi praznici više neće poklapati s onima u Rusiji, čime se “nastavlja preporod ukrajinske nacije i odmak od ruskog nasljeđa”, prenosi Novi glas Ukrajine.

Neke pravoslavne crkve diljem svijeta, poput ruske i srpske, za vjerska slavlja koriste julijanski umjesto gregorijanskog kalendara.Ukrajinska pravoslavna crkva inače je stoljećima bila pod vjerskom zaštitom Rusije.

Napetosti su nastale već u vrijeme proglašenja ukrajinske neovisnosti nakon raspada bivšeg Sovjetskog Saveza, a nastojanja da ukrajinska crkva bude nezabisna intenzivirana su 2014. godine ruskom aneksijom Krima i usponom proruskih separatista na istoku zemlje.

Prema Ukrajincima, crkva u Ukrajini, koja je pod kontrolom moskovskog patrijarha, je samo sredstvo Kremlja za širenje proruske propagande.