Zelensky: Ukrajini su potrebni živi ukrajinski heroji – to je naš princip

  0
  Foto: OP

  Predsjednik Ukraine Volodimir Zelenski najavio je da je ukrainska vojska pokrenula operaciju spašavanja branitelja Mariupola i naglasio da Ukrajini trebaju živi ukrajinski heroji.

  Volodimir Zelenski je to rekao u svom sinoćnjem obraćanju, prenosi Ukrinform.

  Ukrajinci! Ukrajinci! 

  Naši branitelji!

  Bliži se 82. dan naše obrane. Težak dan. Ali ovaj dan, kao i svi drugi, usmjeren je upravo na spašavanje naše zemlje i našeg naroda.

  Što se tiče situacije u Mariupolu. 

  Zahvaljujući djelovanju ukrainske vojske – Oružanih snaga Ukraine, obavještajne službe, pregovaračkog tima, Međunarodnog odbora Crvenog križa i Ujedinjenih naroda, nadamo se da ćemo uspjeti spasiti živote naših momaka. Među njima ima i teško ozlijeđenih, nalaze se na liječenju. 

  Želim naglasiti da Ukraini trebaju živi ukrainski heroji. Ovo je naš princip. Mislim da će svaka normalna osoba razumjeti ove riječi. 

  Akciju spašavanja branitelja Mariupola pokrenuli su naši vojnici i obavještajci. Kako bismo dečke doveli kući, posao se nastavlja, a ovaj posao je jako delikatan. I traži vrijeme.

  Održavamo maksimalnu diplomatsku aktivnost u drugim područjima u interesu Ukraine.

  Danas sam razgovarao s direktoricom MMF-a Kristalinom Georgijevom. Kako ubrzati pružanje financijske pomoći Ukraini, s obzirom na deficit državnog proračuna tijekom rata, koji iznosi oko 5 milijardi dolara mjesečno. Razgovarali su i o glavnim pravcima daljnje suradnje.

  Uoči sastanka ministara financija G7, ovi razgovori s direktorom MMF-a izravna su priprema za vrlo važne odluke za Ukrainu.

  U Kijevu je boravila visoka poljska delegacija. Konzultiramo su o suradnji na razini Europske unije. Posebno se radi o ubrzanju naše integracije u Europsku uniju i očekivanoj odluci o statusu kandidature Ukrajine.

  Također radimo na tome da Europska unija pristane na šesti paket sankcija protiv Rusije. Naftni embargo mora biti dio toga, a to je u interesu ne samo naše države, nego i cijele Europe. Zahvalan sam onim čelnicima kontinenta koji su toga svjesni i pomažu u promicanju rješenja.

  Obratio se studentskoj zajednici Sjedinjenih Američkih Država – predstavnicima vodećih sveučilišta. Razgovarao je i s rektorima i predsjednicima ovih obrazovnih ustanova. Ključno je pitanje uključiti američka sveučilišta u obnovu našeg obrazovnog sustava nakon rata. Osim toga, razgovarali su o političkim pitanjima, uključujući zaštitu demokracije, suzbijanje ruske propagande i lažiranja.

  Oružane snage Ukrajine zadržavaju stalne napade na onim područjima gdje Rusija još uvijek pokušava napredovati. Severodonjeck i drugi gradovi Donbasa ostaju glavne mete okupatora. Činimo sve da zaštitimo svoju zemlju i svoje ljude.

  Potpisao je ukaze o odlikovanju heroja. 201 vojnik Oružanih snaga Ukrajine nagrađen je državnim nagradama. Titulu heroja Ukraine dobio je stariji poručnik Agasiev Kirill Yasharoglu – zapovjednik voda 92. zasebne mehanizirane brigade. I posthumno potpukovnik Yerk Vjačeslav Volodimirovič, zapovjedniku zrakoplovne eskadrile 40. brigade taktičkog zrakoplovstva.

  Vječna slava svima i svima koji su se zauzeli za našu državu!

  Vječna uspomena svima koji su dali živote za Ukrajinu!

  Slava Ukrajini!

  Fotografija: OP