ŽETONČIĆ: NAKON ŠTO SE OBEĆAO HSP-u i SVE DOGOVORIO, ZEKANOVIĆ INDIREKTNO UŠAO U HDZ

  0
  Screenshot N1

  Nakon što je pristupio Hrvatskoj demokršćanskoj stranci (čitaj HDZ) – pa će ona odsad imati dva saborska zastupnika – Hrvoje Zekanović objavio je da je od danas dio vladajuće većine. Poručio je da u vrijeme krize treba birati odgovornu politiku koja donosi stabilnost. 

  – Ja sam od danas dio vladajuće većine, kao što je to napravio i moj kolega dr. Goran Dodig. Podržavat ću vladajuću većinu, odnosno konkretno Vladu premijera Andreja Plenkovića, naglasio je Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HDS-a (čitaj HDZ-a).

  Zekanović je naglasio da je zahvaljujući Vladi premijera Andreja Plenkovića prvi put položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini stavljen u fokus međunarodne zajednice, da je Vlada zaslužna za izgradnju Pelješkog mosta te za milijarde kuna povučene iz Fonda solidarnosti EU-a.

  – Osim toga, premijer Plenković je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću nedavno rekao da ne može doći u Hrvatsku i to je ono što se meni sviđa, kazao je Zekanović.

  Spomenuo je i projekt Novi Šibenik- Korak u budućnost čiji je pokrovitelj, dodavši kako je za neke stvari puno lakše lobirati i na njih utjecati kroz vladajuću većinu .

  Novinarsko pitanje je li njegova odluka ‘potvrda da je žetončić’, Zekanović je ocijenio nekorektnim, jer ga nitko tako nije nazivao kada je napustio vladajuće i priklonio se oporbi.

  Ja ovim ništa ne dobivam, moj zastupnički mandat je moj još dvije godine i nitko mi ga ne može uzeti; moj status se ne mijenja, bio sam i ostao zastupnik u Saboru, niti sam što tražio od Andreja Plenkovića niti što nudio, naglasio je.

  Za saborsku oporbu Zekanović je rekao da su s jedne strane ravnozemljaši koji su nekoć bili desnica, te ljevica koja ljevičari, a zapravo ništa ne radi i oni nisu za njega politička opcija.

  Pristupanjem Zekanovića Hrvatskoj demokršćanskoj stranci, uz predsjednika stranke Gorana Dodiga, HDS sada u Hrvatskom saboru ima dva saborska zastupnika.

  Predsjednik HDS-a Dodig uručio je odmah Zekanoviću i stranačku iskaznicu. Zekanović je pritom napomenuo da neće ući u Klub zastupnika HDZ-a, u kojem se nalazi Dodig.

  Zamjenik predsjednika HDS-a Branko Hrg rekao je da nije bilo nikakvog nagovaranja, već da je Hrvoje Zekanović sam odlučio priključiti se stranci.

  – Polazeći od višedesetljetne potrebe za okupljanjem i suradnjom hrvatskih kršćanskih, suverenističkih i konzervativnih političara te imajući na umu pogubnost bezidejnih i populističkih politika koje bježe od svjetonazora kao i stalnu opasnost od lijevih neoliberalnih politika, zadovoljni smo što HDS osim Gorana Dodiga od danas u Hrvatskom saboru ima još jednog autentičnog borca za kršćanske, konzervativne vrijednosti, Hrvoja Zekanovića, naveli su danas iz HDS-a.

  Nismo utjecali na odluku Zekanovića

  – Njegova podrška vladajućoj većini i Vladi nije rezultat naših pozivanja i snubljenja, niti smo na bilo koji način utjecali na odluku gospodina Zekanovića. No kada me već pitate o žetončićima, ja pitam hoće li i u Skupštini Grada Zagreba dvoje ili troje zastupnika SDP-a koji nisu poslušali stav svoje gradske organizacije i odbora isto tako biti žetončići u podršci Možemo i gradonačelniku Tomaševiću, zapitao se Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

  Podsjećamo da je Zekanović krajem travnja bio sve dogovorio sa Hrvatskom strankom prava o ulasku u ovu najstariju političku stranku u Hrvatskoj i isto je bilo potvrđeno na najvišim stranačkim tijelima HSP-a (Predsjedništvo i Glavni Stan) ali su nakon unutarstranačkih pritisaka i nezadovoljstva članstva odustali od ove akvizicije. Unaprijed im je tražio da nosi listu, samostalnu ili koalicijsku u 9. izbornoj jedinici na što su pristali. Nakon ispada s bijelim prahom u Saboru predomislili su se.
  Zbog toga je i predsjednik HSP-a Augustinović u jednom trenutku dao ostavku pa ju povukao.

  Ivica R,