Žigmanov će biti ministar u srbijanskoj vladi, vodit će resor za ljudska i manijska prava, Vulin – Vučićeva pudlica izvisio

  0
  Tomislav Žigmanov Foto: HTV / HRT

  Vođa Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata (DSHV) Tomislav Žigmanov bit će ministar u novoj vladi Srbije, a vodit će resor za ljudska i manijska prava, objavljeno je u nedjelju na sjednici Središnjeg odbora vladajuće Srpske napredne stranke na kojoj se raspravljalo o prijedlogu članica vladajuće koalicije za sastav vlade.

  Za sve je možda veliko iznenađenje, ali resor za ljudska i manjinska prava vodit će predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, rekao je predsjednik SNS-a Aleksandar Vučić.

  Žigmanov je na izborima u travnju ove godine osvojio zastupnički mandat u skupštini Srbije kao predstavnik DSHV-a i manjinske koalicije “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani”.

  Ta koalicija osvojila je dva zastupnička mandata u Skupštini Srbije zahvaljujući s oko 24.000 glasova, a uz Žigmanova “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani” predstavlja i odvjetnik Aleksandar Olenik, kao predstavnik ukrajinske manjine u Srbiji.

  Novi sastav buduće vlade predložila je mandatarka Ana Brnabić, a na sjednici Središnjeg odbora naprednjaka pročitao ga je vođa SNS-a Vučić, koji je i predsjednik Srbije.

  On je najavio da će zamjenik predsjednice vlade i ministar vanjskih poslova biti Ivica Dačić, potpredsjednik vlade i ministar obrane gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a potpredsjednik vlade i ministar financija dosadašnji ministar u tom resoru Siniša Mali.

  Novi resor unutarnje i vanjske trgovine vodit će dosadašnji ministar građevinarstva Tomislav Momirović, ministar gospodarstva bit će Rade Basta, ministarica šumarstva Jelena Tanasković, dok će resor zaštite okoliša zadržati sadašnja ministrica Irena Vujović.

  Ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture bit će donedavni zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ministrica energetike i rudarstva umjesto Zorane Mihajlović bit će Dubravka Negre, a resor pravde i dalje će voditi Maja Popović.

  Na čelu resora eurointegracija bit će nekadašnja šefica Ureda za eurointegracije i voditeljica pregovaračkog tima sa EU-om Tanja Miščević, a za ministra državne uprave i lokalne samouprave predložen je Aleksandar Martinović, donedavni šef zastupničke skupine SNS-a u parlamentu.

  Resor unutarnjih poslova od Aleksandra Vulina preuzet će prvi čovjek sigurnosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić, ministarstvo prosvjete zadržat će Branko Ružić, a ministrica za znanost i tehnološki razvoj Jelena Begović, voditeljica centra Vatreno oko, formiranog u na početku pandemije kovida 19 za analize uzoraka korona virusa.

  Na čelu zdravstva bit će dr. Danica Grujičić, ravnateljica onkološkog instituta, a dosadašnji šef diplomacije Nikola Selaković preuzet će resor rada i zapošljavanja, dok će Darija Kisić preuzeti resor za demografiju i brigu o obitelji.

  Resor turizma i omladine vodit će Husein Memić, ministar sporta bit će Zoran Gajić, na čelu resora kulture ostaje Maja Gojković, a za brigu o selu bit će zadužen Milan Krkobabić.

  Vučić je rekao da su ostala nepopunjena mjesta ministra informiranja i telekomunikacija, ministra za javna ulaganja i, ovisno o dogovoru, dva ili tri ministra bez portfelja. 

  Vlada Srbije imat će ukupno 25 ministarstvava, četiri više nego sadašnja, što je u parlamentarnoj raspravi oporba oštro kritizirala, tvrdeći da će Srbija imati vladu s najviše ministarstava u svijetu – javlja Direktno.hr