U zapadnjačkim kulturama žuta se povezuje sa sunčevom svjetlošću, srećom, optimizmom, toplinom i radošću, no ona može značiti i oprez i kukavičluk. U Kini je žuta povezana s elementom zemlje.

Kad povezujemo boje s određenim osjećajem, spolom ili izjavom, teško ju je vidjeti na bilo koji drugi način. Na primjer, mnogi vide crvenu kao boju bijesa ili strasti, a ona je također povezana sa čistoćom.

Boja igra važnu ulogu u našem životu i oblikuje način na koji opisujemo svoje raspoloženje, pa čak i način na koji doživljavamo svijet. No ovisno o kulturi, stvari poput značenja boja, mogu drastično varirati, piše 24sata.

Plava

Zbog pozitivnih asocijacija u zapadnjačkim kulturama poput povjerenja, sigurnosti i autoriteta, plavu mnogi smatraju bojom sigurnosti. Suprotno tome, povezujemo je i s osjećajem tuge i usamljenosti. U nekim zemljama, poput Turske, Grčke, Irana i Albanije, plava boja simbolizira zaštitu od zla, a često ćete vidjeti i amulete u obliku plavih očiju za koje se vjeruje da štite ljude.

U nekim istočnim kulturama plava boja također može simbolizirati besmrtnost, dok u Ukrajini označava dobro zdravlje. U hinduizmu plavu boju povezuju s Krišnom, bogom ljubavi.

Zelena

U zapadnjačkim kulturama, zelena predstavlja mnoge stvari, poput sreće, prirode, svježine, ekološke svijesti, bogatstva i zavisti.
U Meksiku je zelena nacionalna boja koja predstavlja neovisnost.

Na Bliskom Istoku, zelena predstavlja plodnost, sreću i bogatstvo, a također se smatra tradicionalnom islamskom bojom. Zelena boja može značiti i nevjeru u nekim istočnim kulturama – u Kini muškarce nećete viđati u zelenom šeširu, jer to znači da ih je supruga prevarila.

Žuta

U zapadnjačkim kulturama žuta se povezuje sa sunčevom svjetlošću, srećom, optimizmom, toplinom i radošću, no ona može značiti i oprez i kukavičluk. U Kini je žuta povezana s elementom zemlje i predstavlja carstvo. Umjesto zelene, žuta je boja koja u Njemačkoj predstavlja zavist.

Narančasta

Kao što se odražava u prirodi, naranča simbolizira jesen, žetvu i toplinu u zapadnjačkim kulturama. U hinduizmu, meka narančasta boja šafrana smatra se svetom. Budistički redovnici često nose narančaste haljine jer ta boja simbolizira plamen koji zrači svjetlošću, kao i čistoću.

Ružičasta

Ona se u zapadnjačkim kulturama povezuje sa ženstvenošću, ljubavlju, romantikom, brigom i rađanjem djevojčica. S druge strane, u Japanu se ružičasta više odnosi na muževnost.

Kaže se da ružičasta psihički stimulira, smiruje te smanjuje nasilno ponašanje, pa su mnoge ćelije u zatvoru u ovoj boji.

Ljubičasta

Širom svijeta ljubičasta se često povezuje s kraljevstvom, bogatstvom i plemstvom. U kršćanstvu je povezana s pobožnošću i vjerom. U Brazilu i Tajlandu simbolizira tugovanje.

Crvena

U mnogim azijskim kulturama crvena boja je jedna od najznačajnijih boja jer predstavlja dobru sreću, radost, prosperitet i slavlje. Zato se, na primjer, najčešće koristi za vrijeme kineskih praznika.

U Indiji crvena boja predstavlja čistoću, plodnost i prosperitet. Zato indijske mladenke tradicionalno nose crveno na svom vjenčanju.
Crvena simbolizira strast, uzbuđenje, akciju, ljubav i opasnost u zapadnjačkim kulturama.

Povezuje se i s komunizmom, a u Africi crvena označava smrt. S druge strane, u Egiptu se smatra srećom. U Iranu također simbolizira sreću, ali i hrabrost.

Crna

U raznim kulturama crna boja predstavlja sofisticiranost i formalnost, kao i smrt, zlo, tugu, magiju, bolest i misterij. Na Bliskom Istoku, može predstavljati i ponovno rođenje i tugovanje. U zapadnjačkoj kulturi crna boja se tradicionalno nosi na sprovodima.

U Africi je crna boja simbol zrelosti i muškosti.

Bijela

U mnogim azijskim zemljama bijela boja predstavlja smrt i tugu, koja se tradicionalno nosi na sprovodima. U zapadnjačkoj kulturi simbolizira eleganciju, mir i čistoću, a bijelo tradicionalno nose mladenke.