13 C
Split

Znanstvenici bez dileme: Čovjek je kriv za toplinski val koji je pogodio Europu

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Val topline koji je u srpnju zahvatio zapadnu Europu s rekordno visokom temperaturom bio je intenzivniji zbog klimatskih promjena koje je čovjek uzrokovao.

U studiji tima europskih znanstvenika ukazuje se na niz dokaza da je globalno zagrijavanje, koje je stvorio čovjek, odgovorno za posljednji toplinski val u Europi.

Znanstvenici su naveli da bi val topline bio od 1,5 do tri stupnja Celzijeva slabiji da nema klimatskih promjena, kažu autori istraživanja s Instituta Pierre-Simon Laplace u Francuskoj.

Oni za France24 tvrde da se val topline kakav je bio, može dogoditi svakih 50 do 150 godina zbog globalnog zagrijavanja. Dodali su da bi se, bez utjecaja čovjeka na klimu, takav toplotni val vjerojatno rijeđe događao, odnosno jednom u oko 1.000 godina.

Znanstvenici su upozorili da ukoliko se ništa ne učini, rekordna 42 stupnja nedavno registrirana preći će na 45 stupnja do 2050. godine.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Splićanka banku oštetila za više od 8 milijuna kuna, suprug joj pomagao u svemu

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv troje državljana...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img