13 C
Split

Znate li kad je idealno vrijeme za uzimanje lijekova

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Uzimate tablete za snižavanje krvnog tlaka kad se sjetite tijekom dana, a paracetamol nekad i prije doručka? Dobro razmislite o tome jer postoji pravo vrijeme za uzimanje određenih medikamenata, upozoravaju stručnjaci.

Neka su istraživanja pokazala kako čak petina Britanaca u dobi iznad 70 godina uzima čak sedam tableta dnevno, a vjerujemo da ništa bolje nije ni kod nas.

Ipak, postoji pravo vrijeme kad biste trebali uzimati određene lijekove kako bi njihovo djelovanje bilo optimalno.

Nova nizozemska studija otkrila je kako uzimanje sredstava za razrjeđivanje krvi poput aspirina navečer, a ne ujutro, može smanjiti za čak 50 posto rizik od srčanih i moždanih udara.

Upravo time se bavi i kronoterapija koja podrazumijeva individualiziranu primjenu lijekova prilagođenih unutrašnjem biološkom satu.

‘U našim tijelima imamo satove koji kontroliraju većinu fizioloških procesa. Oni određuju kada smo aktivni, kada odmaramo i kako metaboliziramo lijekove. Kao rezultat, neke lijekove je najbolje davati noću, a druge tijekom dana’, ističe dr. Robert Dallmann s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Warwick.

Kad je onda pravo vrijeme za tablete?

Visoki krvni tlak

Ako uzimate noću tablete za regulaciju visokog krvnog tlaka možete bolje kontrolirati povišeni krvni tlak i uvelike smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara. Oni koji su redovito uzimali lijekove za snižavanje krvnog tlaka tijekom noći imali su 33 posto manji rizik od angine pektoris, moždanog i srčanog udara u usporedbi s onima koji su tablete uzimali ujutro, pokazala su ranija istraživanja.

Žgaravica

Studije su pokazale kako je bolje uzeti lijekove protiv refluksa kiseline u večernjim satima. Više od 70 posto bolesnika s gastro-refluksnim bolestima jednjaka kojima su najčešće propisani rabeprazoli, imali su manje simptome kad bi lijek uzeli u popodnevnim satima ili navečer umjesto u jutarnjim satima. Lijek djeluje tijekom noći, kad se žgaravica može pogoršati zbog ležećeg položaja. Nedavno istraživanje pokazalo je da tri četvrtine pacijenata koji su uzimali lijekove protiv žgaravice osjećali dugotrajno olakšanje nakon što su ih uzimali oko 18 sati, u usporedbi s onom ih je uzimala prije podne. Kako se problem često pogoršava tijekom jela, znanstvenici su otkrili da pacijenti prijavljuju manju nelagodu ako se lijek uzima prije večernjeg obroka.

Izbjegavajte paracetamol ujutro

Ovaj popularni lijek smanjuje proizvodnju kemikalija koje čine živčane završetke osjetljivim, pa iako uzrok boli ostaje, manje je osjećamo. Ipak, stručnjaci upozoravaju kako moramo pripaziti na vrijeme uzimanja paracetamola.

Studije su pokazale kako ga je najbolje uzimati u večernjim satima kada su razine prirodno niske. Ova je teorija dokazana u nekoliko studija na miševima koji su proveli istraživači sa Sveučilišta u Wisconsinu. Predoziranje paracetamolom uzrok je gotovo trećine transplantacije jetre u Velikoj Britaniji, objavio je britanski Liver Trust.

Artritis

Bolesnici s osteoartritisom vjerojatno će osjetiti najjaču bol u zglobovima u popodnevnim satima, navodi jedna studija koja zaključuje da je optimalno vrijeme za uzimanje lijekova poput ibuprofena u periodu od 12 sati do sredine poslijepodneva, tako da tableta ima učinak kad se simptomi počnu pojačavati. Također su otkrili da pacijenti s reumatoidnim artritisom najčešće osjećaju najveću bol u jutarnjim satima, tako da je uzimanje lijekova protiv bolova neposredno nakon njihovog večernjeg obroka najučinkovitiji način da se spriječi da se bol razvije preko noći.

Sredstva za razrjeđivanje krvi ili antikoagulansi

Uzimanje ovih vrsta tableta prije spavanja može spriječiti većinu srčanih i moždanih udara između ponoći i jutra. Naime, većina naših velikih krvnih zrnaca, nazvanih trombociti, proizvodimo tijekom noći. Stručnjaci upozoravaju i da ukoliko pacijent uzima lijekove koji razrjeđuju krv, svakako mora provjeriti interakciju s drugim lijekovima kako ne bi došlo do prevelikog razrjeđivanja ili obrnuto – do smanjenja razrjeđivanja, piše tportal.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

U Zadru i Zadarskoj županiji potpisana koalicija HDZ-HSP-SU-Reformisti

Koalicijske ugovore sa županijskim i gradskim HDZ-om potpisali su predstavnici Hrvatske stranke prava, Stranke umirovljenika te Narodne stranke –...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img