Foto: YouTube

OSIM ako ne živite ispod kamena, dobro ste upoznati s onim iritantnim prozorčićem koji iskače na web-stranicama i pita vas jeste li robot. Ako označite kvačicom da niste, time web-stranici dajete do znanja da se ispred ekrana nalazi čovjek, a ne umjetna inteligencija.

To se INAČE zove CAPTCHA, kratica koja u prijevodu s engleskog označava “Potpuno automatizirani javni Turingov test za razlikovanje računala i ljudi”. Međutim, stvarna funkcija klikanja značajke “Nisam robot” zapravo ima sasvim drugačiju svrhu od onoga što većina pretpostavlja. 

Upravo to bila je tema BBC-jeve emisije QI u kojoj je pojašnjeno kako označavanje kvadratića zapravo dopušta stranici da provjeri stvari poput vaše povijesti pregledavanja interneta kako bi utvrdila jeste li stvarna osoba ili ne. 

Što se događa kad označite kvadratić? 

“Nije bit u označavanju kvadrata. Analizira se kako ste se ponašali prije nego što ste označili kvadratić”, objasnila je voditeljica Sandi Toksvig. 

“Dakle, da budem iskrena, ne mogu vam reći sve pojedinosti jer oni to drže u tajnosti jer ne žele da ljudi pokušavaju prevariti test, ali općenito govoreći, označavanjem kvadratića web-stranica kreće u provjeru vaše povijest pretraživanja. 

Pa, na primjer, prije nego što ste označili kućicu, pogledali ste nekoliko videozapisa s mačkama i svidio vam se tweet o Greti Thunberg, provjerili ste svoj Gmail račun prije nego što ste se bacili na posao – sve ih to navodi da misle da ste čovjek”, objasnila je. 

Toksvig je pojasnila kako postoji još nekoliko trikova pomoću kojih se može odrediti pristupa li stranici čovjek ili robot: “Označavanje kućice može čak potaknuti analiziranje načina na koji ste pomicali miš po zaslonu. Malo je sablasno.”

“Ne želim vjerovati da je ovo istina” 

“U suštini, kada kliknete kvadratić ‘Nisam robot’, upućujete stranicu da pogleda vaše podatke i sama odluči. Ako stroj nije siguran, tada će vas uputiti da kliknete na fotke hidranata”, objasnila je. 

Ovo otkriće ponovno se širi društvenim mrežama i poprilično je izbezumilo ljude. 

“Ovo je nevjerojatno”, “Ne želim vjerovati da je ovo istina” i “Čini mi se kao zadiranje u privatnost”, samo su neki od komentara. Uglavnom, sada znate.