U Mirkovcima je prije dva mjeseca osvanuo uvredljiv grafit “22. 7. ’91.” oslikan u bojama srpske zastave. Njime se aludira na događaj koji se zbio u Mirkovcima 22. srpnja 1991. kada su poginula trinaestorica hrvatskih branitelja, pripadnika 3. satnije iz Županje.

Grafitom proslavili dan ubijanja branitelja

“Počinitelji su u bojama srpske zastave naslikali datum 22.07. 1991. a što označava stradavanje Hrvatskih vojnika 3 GBR koji su na taj dan 1991 godine krenuli u akciju čišćenja barikada u Mirkovcima i oslobađanja za promet ceste Vinkovci – Tovarnik. U toj akciji iz zasjede Mirkovački četnici su ubili 13 a ranili 40 pripadnika HV, 3 GRB., a kao što vidimo –  domaći srbi taj dan obilježavaju kao svečanost”, kaže nam Nikola Kajkić.

On tvrdi kako je otkrio kako je policajac S.M. (srpske nacionalnosti) iz Mirkovaca zataškao počinjenje kaznenog djela od strane dvojice mladića D.I. I B.G. (srpske nacionalnosti), također iz Mirkovaca.

Počinitelji zataškani zbog nacionalnosti?

“Policajac S.M. ih je zatekao u činjenju kaznenog djela, ali im je rekao da idu kući i da o tome šute. Tri dana nakon događaja radom krim policije otkriveni su počinitelji koji su u razgovoru s istražiteljima prihnali da ih je policajac S.M. za vrijeme ophodne djelatnosti zatekao u činjenju kaznenog djela, ali im je rekao da nikome ne govore što su učinili. Po mojim saznanjima, pozivom iz vrha politike i MUP a zaustavljen je proces protiv policajca S.M. koji je prikrio kazneno djelo.

Kajkić kaže da je slučaj zataškavanja prijavio unutarnjoj kontroli, kao i Ministru Božinoviću, no oni mu još uvijek nisu odgovorili niti reagirali na bilo koji način.

Tekst i foto: Dnevno.hr