Znate li zašto su gumbi na odjeći za žene s lijeve, a za muške s desne strane?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Jeste li se ikada zapitali zašto odjeća za žene ima gumbe na lijevoj strani, primjerice, jakne ili košulje, a za muškarce na desnoj? U doba kad je mnoga odjeća dizajnirana tako da neke komade mogu nositi i žene i muškarci, gumbi na odjeći i dalje ostaju ono što raspoznaje mušku od ženske odjeće. Razlog takvoj podjeli datira iz povijesti.

Žene se danas odijevaju same, no to i nije bio slučaj u prošlosti. Imale su pomagačice, a vjeruje se da su gumbi šivani na njihovoj odjeći s lijeve strane, kako bi tim pomagačicama bilo lakše zakopčati ih.

Mnogi povjesničari smatraju kako je muškarcima bilo lakše posegnuti za oružjem skrivenim ispod odjeće, ako su im gumbi bili ušiveni s desne strane, a oni bili dešnjaci.

Držanje ruke pod “90 stupnjeva” na trbuhu bilo je pitanje časti za Napoleona. Neke teorije tvrde da je upravo on naredio da se na žensku odjeću gumbi sašiju s lijeve strane, kako bi ženama bilo onemogućeno i otežano držati ruku u istom položaju kao i on.

Jedna od teorija je i ona povezana s jahanjem. Žene su konje jahale postrance, pa su im se prišivali gumbi s lijeve strane kako im povjetarac za vrijeme jahanja ne bi otkopčavao košulju ili pravio zračne džepove, piše Večernji list.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

(VIDEO) Na selo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj palo pola metra tuče

U subotu popodne se na selo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj palo pola metra tuče u nevremenu koje ...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img