Tvornica zabave na otoku Pagu Zrće pamti i bolje dane. Iako je ovdje na noć i do pet tisuća ljudi, ne može se to usporediti s 2019. kada je plesalo i do 13 tisuća mladih.

No, kažu turistički djelatnici sezona je ipak bolja od lanjske. Na samoj plaži su 4 punkta za testiranje. Više od 90 posto gostiju su stranci.

Marsha je došla iz Njemačke i prvog dana odmora u Novalji slomila stopalo. Bila je, dodaje – toliko pijana da nije ni primijetila. Ali kaže – nema veze, glavno da je negativna na koronavirus.

A da bi se poslije 21 sat ušlo na plažu, potreban je negativan nalaz ili COVID potvrda, uz obveznu osobnu, kako ne bi bilo varanja. I onda sve to ponovno treba pokazati ispred kluba.

– Dnevno testiramo u prosjeku oko 1500 do 2000 ljudi na svim punktovima na plaži. Po danu ih prosječno bude pozitivno dvoje do troje. Jedan dan bilo ih je osmero, kaže Darko Božićev, predstavnik koncesionara plaže.Testira ih, među ostalim, i Hilmo Demirović – mladi medicinski brat kojemu se sviđa što radi na Zrću, iako je tu i do 4 ujutro. U slučaju pozitivnog nalaza, kaže – osoba se kroz prolaz automatski izolira, šalje kući a epidemiolog je odmah kontaktira.

Potom, ako postoji mogućnost repatrijacije ili vlastitog prijevoza – ta se osoba odmah vraća u svoje mjesto prebivališta, kaže Ivan Peranić, načelnik Stožera civilne zaštite grada Novalje.

Hasan iz Njemačke i Aleksander iz Francuske nadaju se da ih takva sudbina neće snaći. Cijepljeni su i kažu morali doći na Zrće. Aleksanderova majka inače je rođena Splićanka

– Kod nas ima dosta otpora, nažalost za cijepljenje i to kod mladih ljudi. Za razliku od ovih mladih gostiju koji su u 90 posto slučajeva cijepljeni. To je fantastično, kaže za HRT  Šime Oštarić, direktor koncesionara plaže Zrće.

Kad je riječ o broju gostiju, situacija na Zrću bolja je nego lani. No domaćini se nadaju još većim brojevima.