18/06/21

Županija od države preuzima zemljište za ‘Anđele’ na lokaciji u Dugopolju

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Promptno je reagirao ministar državne uprave Goran Marić na prozivke, bolje rečeno zamolbu splitske Udruge “Anđeli” da im se da na korištenje 90.000 metara kvadratnih državnog zemljišta u Općini Dugopolje, kako bi realizirali deset godina planirani projekt izgradnje rehabilitacijsko-zdravstvenog centra za osobe s invaliditetom.

Tako je dolazak u Split nakon napisa u Slobodnoj Dalmaciji, iskoristio u četvrtak i za sastanak sa predstavnicima Udruge – predsjednicom Dijanom Aničić i Antom Zoričićem, inače gradskim vijećnikom, te sa županom Blaženkom Bobanom, koji je iznio i zaključke sa sastanka:

– Zakon ne dopušta da se državna imovina poklanja udrugama, već jedinicama lokalne samouprave, u ovom slučaju regionalne, znači našoj Županiji pa svi dosadašnji upiti Udruge prema Ministarstvu jednostavno nisu mogli biti realizirani. Tako je dogovoreno da će Županija uputiti zahtjev Ministarstvu za to zemljište u Dugopolju, koji bi, kada se sredi cijela procedura prema državi, dala na korištenje i gradnju potrebnog centra – kazao je župan.

Hoće li država pokloniti dugopoljsku parcelu županiji ili je samo ustupiti, vidjet će se tijekom samog procesa budući da sada treba pripremiti, i to u najkraćem mogućem roku, svu neophodnu “papirologiju” – od parcelacije zemljišta, prostornog plana Općine Dugopolje po kojem bi se mogao i graditi centar, te idejne skice budućeg objekta za rehabilitaciju osoba s invaliditetom.

Rezultatima dogovora zadovoljni su predstavnici Udruge “Anđeli”.

– Bit će to prvi ovakav projekt na području Republike Hrvatske koji će se raditi po uzoru na susjednu Sloveniju u kojoj već dugi niz godina postoji pet takvih centara, čiji rad se temelji na partnerstvu države i nevladinih organizacija, što se pokazalo iznimno uspješnim. Nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa koji će, kako sada stvari stoje, biti riješeni, sljedeći korak je priprema detaljnog projektnog zadatka nakon čega, naravno, osiguravanje financijskih sredstava za realizaciju ovog velikog inovativnog projekta. Nadamo se kako će, nakon što projekt bude realiziran i pokažu se sve njegove pozitivne vrijednosti, ovaj će projekt biti uzor i poticaj ostalim regijama da krenu u realizaciju istog ili sličnih projekata, a sve kako bi stvorili bolje uvjete za osobe koje u potpunosti ovise o pomoći drugih – ističu u svom dopisu.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Kerum tvrdi: Mi ćemo s HDZ-om i MOST-om imati većinu u Gradskom vijeću u ponedjeljak, a novi predsjednik bit će Josip Markotić! Grković: To...

– Mi ćemo u ponedjeljak imati većinu u Gradskom vijeću sa 16 ruku. HDZ ima devet, HGS ima četiri...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img