Foto: Baranja

Piše Tihomir Čuljak

Tog se jasno sjećam iz svog djetinjstva od prije pedeset i nešto godina. Takve temperature su i tada bile česte. A sada me uvjeravaju kako su se ljetne temperature digle.

Istine radi i po zimi je znalo biti -30 kada sam se kao student pješke vraćao kući, nakon čega bih skidao ledene sige koje su mi se uhvatile na brkove. Ali ovakvih zimskih temperatura više nema. One su se doista digle ne za 1,5 stupnjeva već za oko 15 stupnjeva.

Kažu, to je zato što krave podriguju, ali šute kako zimi najviše ugljika u zrak otpušta lišće bjelogoričnih šuma koje ujesen pada na tlo i tu preko zime trune, ili gnjije. Sjeverne države posjekle crnogoricu koja i zimi jede ugljični dioksid, a lažu kako su za zagađenje zraka krivi Brazilci koji sijeku svoje šume. Ovaj problem bi se mogao riješiti kada bi države donijele zakone po kojima bi u parkovima, drvoredima, te pokraj cesta i poljskih kanala trebalo posaditi najmanje 50% crnogorice.

Lažu nas i kako je otpad iz gradova najveći izvor plastike u moru, a skrivaju kako 80 % te plastike potječe od ribarskih odbačenih mreža.

Lažu nas i kako su tanke plastične vrećice najveći izvor mikroplastike koja se može naći u tkivima svih riba, a šute kako su najveći izvor ovog zagađenja perilice rublja. I ovaj problem bi se mogao dobrim dijelom riješiti kada bi države ukinule porez na odjeću i obuću od prirodnih materijala kao što su pamuk, lan, konoplja, vuna, krzno i slično. Sa manjom cijenom prirodnih materijala i potrošnja takve odjeće i obuće bi bila veća. Na radost poljoprivrednika koji proizvode sirovina za njih.

Ali laž je uvijek bila u nečijemu interesu.

A ti koji imaju interesa lagati znaju kako moraju obilato donirati raznim lažljivim ekološkim, zelenim, cirkularnim, obnovljivim udrugama i strankama kako bi oni lagali umjesto njih i skrivali istinu.