Danska i Njemačka ukidaju obvezu nošenja maski?!

0
Foto: Pixabay

Danska i Njemačka idu prema ukidanju zaštitnih maski

Danska je u ponedjeljak ukinula obvezno nošenje maski na gotovo svim javnim mjestima, a njemački ministar zdravstva također zagovara postupno ukidanje maski. 

Danska vlada i većina parlamentarnih stranaka dogovorili su se da će ukinuti pravila koja su bila na snazi mjesecima. Danski građani sada moraju nositi maske samo u javnom prijevozu kada ne sjede.

Obvezno nošenje maski bit će posve ukinuto do 1. rujna.

Restrikcije u Danskoj postupno se ukidaju od proljeća. Otvorena su gotovo sva javna mjesta, osim noćnih klubova, koji će se otvoriti u rujnu – donosi HRT

Broj novozaraženih lagano je porastao kako su pravila ublažena, ali ne dramatično i zadnjih nekoliko dana ponovno se smanjio. U nedjelju je potvrđeno samo 315 novozaraženih, najmanje od veljače, premda se testiralo manje ljudi neko obično.

Po podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, Danska ima incidenciju od 215 zaraženih na 100.000 stanovnika u zadnja dva tjedna, najviše u Europskom gospodarskom području.

Njemački ministar zdravlja zauzima se također za postupno ukidanje obveze nošenja maski.

Pad broja novozaraženih u Njemačkoj znači da bi se obvezno nošenje maski na javnim mjestima moglo ukinuti, rekao je ministar Jens Spahn u izjavi koju je u ponedjeljak prenio mjesni tisak.

– Trebali bismo tome pristupiti postupno u skladu s padom incidencije, rekao je.

– U početku se može ukinuti obveza nošenja maski na otvorenom.

Šest mjeseci nakon početka kampanje cijepljenja, gotovo polovica populacije primila je barem jednu dozu. Obje doze primilo je 25,7 posto građana.

U zadnja 24 sata novozaraženih je 549, po podacima Instituta Robert Koch, što je prvi put u više od osam mjeseci da je novozaraženih manje od 1000 u jednom danu.

Foto: pixabay

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here