90. OBLJETNICA: Velebitski ustanak bio je iskra kojom je upaljena kasnija hrvatska samostalnost

  0
  Foto: Ličko senjska županija
  Obilježena 90-ta obljetnica Velebitskog ustanka, u javnosti poznatog i kao Brušanski ili Lički ustanak. 

  Žrtva tog ustanka hrvatskih rodoljuba protiv velikosrpskog režima u Kraljevini Jugoslaviji bio je Stjepan Devčić, tada 29-godišnji mladić koji je pokopan u šumi u Jadovnom.

  Povodom 90 godina ustanka počast je najprije odana kod spomen obilježja u Brušanima, a potom i kod Devčićevog groba u Jadovnom. Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević govoreći u Brušanima rekao je da je današnji dan jako bitan jer slavi se začetak hrvatske države.

  Na taj dan kada su hrvatski ustanici odgovorili na teror velikosrpske buržoazije Kraljevine Jugoslavije pale su i hrvatske žrtve:“ prvi puta u povijesti prije 90 godina ostvarilo se hrvatsko zajedništvo. Napadom na žandarmeriju ovdje u Brušanima hrvatski komunisti su dali veliku podršku ustanicima i svim borcima za hrvatsku slobodu. To je ta iskra hrvatskog zajedništva koja je 91.stvorila hrvatsku državu. To je zajedništvo hrvatske Like,Primorja i Dalmacije koji su sudjelovali u ustanku“- rekao je  Starčević koji smatra da se Velebitski ustanak treba podići na odgovarajuću razinu jer to je preteča Hrvatske.

  I danas je taj događaj bitan za očuvanje hrvatske države.

  Župan Ernest Petry odao je počast otporu hrvatskog naroda tadašnjem jednoumlju i diktaturi Kraljevine Jugoslavije. Izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Marko Ratković rekao je da su dani davne 1932.povijesni događaji gdje su Hrvati po prvi put pokazali hrabrost i oduprli se velikosrpskoj hegemoniji Kraljevine Jugoslavije.

  Zapisani su u povijesti i svi oni drugi koji su dali živote za istu ideju.

  Osim gradonačelnika, župana i izaslanika ministra hrvatskih branitelja Marka Ratkovića vijence su položili i svijeće zapalili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Brojni su se potom iz Brušana zaputili prema Jadovnom gdje se i danas u šumi krije grob žrtve ustanka Stjepana Devčića.

  I tamo su zapaljene svijeće njemu u spomen, ali i svima onima koji su dali svoj život za slobodnu Hrvatsku. Mile Biondić, jedan od začetnika obilježavanja ideje Velebitskog ustanka istaknuo je da možda u vojnom smislu ovaj događaj nije imao veliku važnost, ali veliki značaj je bio jer je sastav tog ljudstva bio iz raznih dijelova Hrvatske i može se reći da je to bio hrvatski ustanak Na spomen mjestima i u Brušanima i u Jadovnom riječi molitve govorio je velečasni Herbert Berisha.  Anita M/Radio Gospić

  • Velebitski ustanak