Crobarometar

Istraživanje pokazuje da je rejting HDZ-a, u odnosu na kolovoz, porastao za dva postotna poena te sada iznosi gotovo 30 posto, čime su se vratili na proljetne razine. Na drugom mjestu – premda daleko iza – slijedi SDP koji je na 12,4 posto te također raste, doduše za jedan postotni poen.

Na trećem je mjestu platforma Možemo s devet posto podrške ispitanika, u minimalnom padu u odnosu na prošli mjesec. Za dlaku slabiji MOST s 8,9 posto podrške, ali i sa blagim rastom. Gornji dom zatvara Domovinski pokret koji bilježi podršku od 6,5 posto.

Crobarometar

Ovakav rast HDZ-a valja objasniti prvenstveno kroz prizmu donošenja posljednjeg paketa antiinflacijskih mjera pomoći: mjesecima je inflacija na vrhu liste problema koje građani ističu da ih najviše muče, pa je logično da, primjerice, zamrzavanje cijena 30 proizvoda nailazi na odobravanje. Oporbene stranke su, doduše, istaknule svoje lidere za parlamentarne izbore, ali su to napravili pred kraj provedbe istraživanja tako da eventualni efekt toga nije vidljiv u ovom valu. Što se tiče afera poput ovih koje se vezuju za Franu Barbarića i HEP, građane očito ne zanima što se događa oko HEP-a sve dok je njima struja jeftina.

Što se “donjeg” političkog doma tiče, nekoliko je stranaka koje ne prelaze prag, ali su iznad jedan posto podrške. Prva među njima je Odlučnost i pravednost s 2,1 posto podrške, slijedi IDS s dva posto, a onda u nizu idu HNS s 1,6 posto podrške, HSU s 1,4 te HSS s 1,2 posto podrške.

Crobarometar

Svi ostali bilježe manje od 1,1 posto podrške, a moramo i ovaj mjesec istaknuti neodlučne: i dalje su druga politička snaga jer gotovo 17 posto ispitanika ne zna kome bi dalo svoj glas na izborima. Inače, da se ovih dana održavaju izbori, 68 posto ispitanika bi sigurno ili vjerojatno izašlo na birališta, 28 ne bi, a 4 posto ne zna.

Pozitivan rejting HDZ-a lako je prepoznati i u podršci rada Vlade: iako je postotak onih koji ne podržavaju rad vlade jako visok – čak 65 posto ispitanih, on je za pet postotnih bodova manji nego u kolovozu, a više je onih koji podržavaju vladu, 27 posto – što je vrlo slično podršci koju uživa HDZ.

Općenito se povećao optimizam u društvu, 22 posto ispitanih vjeruje da Hrvatska ide u dobrom smjeru, iako je i dalje znatno više onih koji vjeruju u suprotno, 69 posto.

Sve ovo, međutim, ne znači da među članovima Vlade i HDZ-a treba tražiti najpopularnije političare u društvu. Najpopularniji političar je Zoran Milanović, pozitivnim ga doživljava 42 posto ispitanica i ispitanika. Drugi je Tomislav Tomašević s 39 posto, odmah do njega Božo Petrov s 38. Na trećem mjestu je Andrej Plenković, koji je preskočio Ivana Penavu.

Najnegativniji političar za većinu Hrvata je već mjesecima Milorad Pupovac, kod 3/4 ispitanika izaziva negativnu reakciju. Na drugom je mjestu Hrvoje Zekanović, 61 posto ispitanih ima loš utisak o njemu. Treće i četvrto mjesto najnegativnijih dijele Andrej Plenković i Gordan Jandroković, na njih loše reagira 58 ispitanih, a top pet zatvara Zlatko Hasanbegović s neznatno lošijim rezultatom.

Crobarometar

Usporedimo li, pak, negativne i pozitivne reakcije na svakog političara pojedinačno, ovaj mjesec nitko nije u plusu. Najmanji minus bilježi Davorko Vidović; slijede ga Karolina Vidović Krišto i Božo Petrov te – Tomislav Tomašević.

Budući da je predizborna kampanja počela, neke bismo promjene mogli vidjeti već u idućem Crobarometru.