Foto: Facebook

Kako se doznaje iz izvora bliskih samom vrhu Domovinskog pokreta, od suradnje te stranke s Hrvatskom strankom prava (HSP) neće biti ništa. Naime, pregovori o zajedničkom nastupu na europskim, parlamentarnim, predsjedničkim, a potom i lokalnim izborima definitivno su završeni. Domovinski pokret, kako doznajemo, zahvalio se ‘pravašima’ na razgovorima, ali su, doznajemo, odbili prijedloge HSP-a i njihove krajnje nerealne zahtjeve.

Iako se svojevremeno govorilo o tome kako  DP vidi i svoju perspektivu u jačanju HSP-a kao i svih ostalih sličnih stranaka u kojima vide moguće buduće partnere koji njeguju i u sebi nose ljubav prema samostalnoj, suverenoj, neovisnoj i snažnoj Hrvatskoj, ništa se po tom pitanju neće realizirati.

Predsjednik DP-a Ivan Penava najavljivao je kako će se suradnja između DP-a i HSP-a bazirat na domovinskoj, suverenističkoj priči gdje DP kao parlamentarna stranka koja promišlja hrvatski, domovinski i suverenistički, u HSP-u, kao nasljednicima političkog nauka dr. Ante Starčevića, definitivno može pronaći sebi kompatibilne ljude u svjetonazorskom smislu. 

Također je i predsjednik HSP-a Nikica Augustinović naglašavao zadovoljstvo početkom razgovora i najavom dugoročne suradnje s DP-om, navodeći kako ‘biračko tijelo vapi za okupljanjem, dogovorom te zajedničkim izlaskom na izbore desnih i domoljubnih stranaka’.

Doznaje se da je do problema došlo, osim zbog nerealnih zahtjeva HSP-a na budućim izbornim listama, i zbog činjenice da u ovom trenutku HSP nigdje ne predstavlja baš nikakvu realnu politički snagu. Stranka je to koja nezaustavljivo pada i to već desetak godina, još od vremena kada je stranku preuzeo bivši predsjednik Karlo Starčević. Dolaskom Augustinovića na čelo stranke još je i brže nastavljeno osipanje i strmoglavi pad, tako da je pravo pitanje prelazi li ta stranka igdje i jedan posto glasova birača.

HSP je, kako doznajemo, unatoč takvom katastrofalnom stanju na terenu za sebe tražio prvo mjesto u osmoj izbornoj jedinici koja uključuje Istarsku županiju, grad Rijeku i određene gradove i općine u Primorsko-goranskoj županiji, zatim otoke Krk i Cres, te Crikvenicu, Kraljevicu, Mali Lošinj, Novi Vinodolski, Opatiju, Lovran, Rab, Punat, Mošćeničku Dragu itd. Drugih većih zahtjeva HSP nije imao, osim tek neko visoko mjesto u sedmoj izbornoj jedinici, koja uključuje Sisačko – moslavačku, Zadarsku te dijelove Primorsko goranske županije. 

Time su definitivno okončani pregovori o najavljenoj koaliciji DP i HSP-a.