Ako je istina da su vanzemaljci posjetili Zemlju, zašto o tome nema dokaza?

0
2
Foto: Ilustracija

Naša civilizacija je jednostavno premlada da bi se na Zemlji susrela s vanzemaljskim životom, tvrde autori nove studije, objavljene u časopisu Astronomical Journal.

Samo u Mliječnoj stazi postoje milijarde planeta smještenih na idealnoj udaljenosti od njihovih zvijezda za razvoj života, kažu stručnjaci. Ako je tome tako, zašto onda nikad nismo otkrili izvanzemaljske oblike života? Nova studija, objavljena u časopisu Astronomical Journal, dotaknula se Fermijevog paradoksa koji postavlja isto pitanje. Tim znanstvenika vjeruje da su izvanzemaljci posjetili Zemlju, ali se to dogodilo puno prije no što su naš planet nastanili prvi ljudi.

Fermijev paradoks

Fermijev paradoks tvrdi da u Mliječnoj stazi nema dokaza za vanzemaljski život, ali da to ne znači da vanzemaljci ne postoje, ili nisu postojali. Naime, naša se galaksija sastoji od 400 milijardi zvijezda. Njih otprilike 20 milijardi su sunca, a oko četiri milijarde tih sunaca u područjima s idealnim uvjetima za život okreću se planeti veličine Zemlje. Pa da tek svaki tisućiti od tih planeta sadržava neki oblik života, to bi značilo da u Mliječnoj stazi postoji četiri milijuna planeta na kojima postoji život.

A da u našoj galaksiji postoji samo jedna civilizacija sposobna da svakih nekoliko stotina godina kolonizira dva planeta, čitava bi se galaksija naselila za pet milijuna do 50 milijuna godina. S druge strane, Mliječni put je star oko 13 milijardi godina, a Zemlja ima četiri milijarde godina. Najstariji nastanjivi planeti u Mliječnoj stazi stari su 12 milijardi godina. To znači da su izvanzemaljci imali milijarde godina vremena da razviju civilizaciju sposobnu putovati svemirom.