13 C
Split

Propovijed: 24. nedjelja kroz godinu

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Ove nedjelje evanđelje donosi čak tri prispodobe o Božjem milosrđu… Isus neumorno poručuje: Bog ljubi čovjeka i sve čini da budemo sretni.

Isus je rado susretao grešne ljude koji su bili daleko od Boga… da ih privede slobodi i radosti života. Bog nikoga ne odbija, nikoga ne prekriži. Neki su umišljeni ljudi govorili da nije dobro što se druži s grešnicima… da to nije njegovo mjesto, ni njegovo društvo…

Tako i meni nedavno, pred vjenčanje u crkvi, dok sam raspoređivao rodbinu mladenaca, jedan otac reče: Stavili ste komunjare desno, a nas vjernike lijevo… Pratim ih znatiželjno preko mise… Kad tamo, s njegove strane, nitko ne dolazi na pričest, a iz one, kako on reče, komunističke oboje roditelja i barem deset od rodbine! S takvim umišljenim vjernicima, koji sebe uzdižu, a druge osuđuju, susretao se i Isus.

Tada im ispriča ove prispodobe o Božjoj ljubavi: izgubljena ovca, rasipni sin, drahma…

Želi nas poučiti da je Bogu mjesto u našemu svakodnevnom životu, tamo gdje se pati i gubi snaga… u strahu izgubljene ovce i u gladovanju rasipnog sina… On traži jednu, a ostavlja 99… ne traži ga ona, nego on uvijek prvi traži; ne kažnjava, nego je stavlja na svoja ramena da joj povratak bude lakši.

Nema sveca bez prošlosti, ni grešnika bez budućnosti! – Nisu svi sveci dobro počeli ali su dobro završili…

Poruka o grešnicima nije za druge, nego za mene i tebe: Nemoj bježati od Boga, dopusti mu da te zagrli njegovo milosrđe, gdje god da jesi … pa će biti velika radost i osjećaj sretne slobode.

Bog je zadovoljan kad nađe izgubljenog … raduje se čitavo nebo …. Veća je radost zbog jednog obraćenika, nego zbog onih koji se nisu izgubili.

Poruka: Nemoj nikada prekrižiti ljude s kojima se posvadiš… moli se da ti Isus pomogne pronaći mir i obnoviti prijateljstvo… s Bogom i s ljudima.

Prošlost prepusti milosrđu, budućnost Božjoj providnosti, a sadašnjost ljubavi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

“Sarajevo ispod Trebevića bit ćeš opet Ante Pavelića”. Ivica Puljak otkida na pjesme iz poznatog repertoara,…

Kandidat stranke Centar za gradonačelnika Splita Ivica Puljak puno puta dosad oštro je osudio veličanje zločinačke NDH, ustaškog režima i korištenja...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img