Snimka zaslona N1/Saborska TV

Piše Vanja Zlatović

U HRVATSKOJ JE NA VLASTI NEOPISIVA SLOGA VLADE KOJA JE ČAMAC KOJI PUŠTA NA SVE STRANE I OPORBE KOJU BI SVAKA VLAST POŽELJELA

Jedan se dio hrvatske oporbene javnosti u svakoj kritici vlasti dotakne svoje emocionalne osnovne zamjerke Hrvatskoj koja je njihova temeljna kozmogonijska bol, ta je zamjerka da ona postoji.

Zvuči ovo kao da Mamić divlja na pressici, zvuči kao i glavni argument protiv njih, ali tako je, “kakva je ovo država uopće” a ne kakva je vlast, i to je razlog što oni ne mogu s mjesta ali to ne razumiju, nisu prebojeli da “je Maršalka izašla i otišla” i da JNA više nije tu.

Drugi dio hrvatske oporbe, Bulj je krupniji maneken toga, postavlja stvar kao da je činjenica da Hrvatska postoji i da JNA više nije tu već trideset kurčevih godina a ne pet, njihova osobna stečevina i zasluga i oni napadaju premijera i ministre da nisu marendavali tenkove kao oni, i isto tako zato ne mogu s mjesta, u korijenu je hrvatskih političkih sukoba i polemika taj emocionalni nucleus da je li sva nesreća što Hrvatska postoji a JNA je otišla, ili je to sreća iako su oni koji su za to tobože presudno zaslužni nepravedno zaobiđeni. To je vrlo loše jer zaobilazi bitne stvari i iscrpljuje se identitetskim i rudimentarnim kojem bi bilo primjereno da je davno passe, prebolite već jednom da JNA više nije tu, i prebolite neuspjeh lažnog i priglupog argumenta i beneficija da ste vi vlasnici toga što niste i ne može se biti. Niste, država je nezavisna i od vaših protudržavnih snova, i od vaših jednako protudržavnih ideja da je ona vaša đedovina.

U tom dvotaktnom oporbenjaštvu vama tobeže mrski HDZ je kao kralj lavova, a tu je i vatrogasac Pupovac čiji je govor za obranu vlade od ove plinske afere himna lojalizma, samo što je on u svojoj lojalnosti vladi još mala beba naspram ovoj oporbenoj lojalnosti, samom svojom identitetskom politikom oporbe je HDZ tek miran… pa neće Raukar koja gubi tekst pa odustaje od diskusije smijeniti HDZ, neće niti Bulj as well, koji ne gubi tekst niti ga izgovara nego poput prvih arijevaca zavija i mumla, ili bolje reći kiklopa.

Oporba se identitetski zgraža, uzvikuje da je HDZ zločinačka i kriminalna organizacija što je glupost, HDZ je svemoćna i zato štetna politička platforma koju koriste neformalne strukture moći kako požele. A vi ste mu uporište i čvrsta točka.

U sjeni te dvije emocionalne kugle veličine marsovih mjeseca, činjenica stoji da u svim privatizacisjkim i drugim marifetlucima ne postignu ključnu prednost Dane i Mane i drugi probisvijeti nego ruski državni kapital, i u slučaju Agrokor i oko plina, uvijek se omasti nekako onaj iza koga stoji taj utjecaj, i u Sloveniji i u Austriji to zna biti tako.

Druga je činjenica da okrupnjavanje moći PPD raste po vremenski eksponencijalnom modu, da HDZ očito tome ne smeta nego se unutar njega nalazi ne malo savezničkih snaga tome, i da kompletni hrvatsko politički život traje u nevjerojatnoj slozi, da, ta sloga nije u interesu Hrvatske i formalno je HDZ taj, realno je to orkestar.

Predsjednikov svaki nastup je egotripaški i zabavljački, neotesan ali bez sadržaja i moći, oporba je “kak narisana”, a PPD će vam pojesti HEP kao palačinku, ali da, sve to ne bi tako bilo da “narod” tako to ne prihvaća.

Međutim narodu se i ne nudi drugo, obljetnice i identitetske šarade, dvojba je li više od deset tisuća poginulih vrijedi tragedije Mire Furlan, sve završi na tome. Ali nije hrvatski čovjek glup, ankete pokazuju da je predsjedni najpopularniji, da se vladi ne vjeruje, a da se prednost debelo daje HDZ-u. Zašto? Pa jer je predsjednik popularan jer je zabavljač kao Nela Eržišnik, vlada ne valja jer ne valja, a od HDZ-a se očekuje da valja, pa neće se očekivati od Miletića.

Stvorite oporbu! Za ime Boga, uspostavite demokratsku političku scenu umjesto varijetea koji vlada Hrvatskom. Odgovornu i ozbiljnu oporbu koja će formirati vladu, koja neće biti svjetonazorski cirkus nego usmjerena na jedno- na rješenja koja su više nego “nismo HDZ”. Koja će priznati HDZ-u ono što drži dobrim u zakonodavnom predlaganju i izvršnom obnašanju vlasti, i ne priznati nego suvislo tražiti drugo. Vjerujte, ozbiljna oporba je ključ opstanka. Ovi “gore” su uvijek opijeni time da su gore.
(odjek.press)