U Hrvatskoj je dosad 105 osoba pozitivno na koronavirus, a više od 10.000 ljudi je u samoizolaciji. Među oboljelima je i 9 zdravstvenih radnika, a dosad je ozdravilo 5 osoba. Od četvrtka su na snazi stroge mjere.

Premijer Andrej Plenković  izvanredno se obratio građanima zbog pandemije koronavirusa. 

“Već nekoliko tjedana naša se zemlja suočava s pandemijom koronavirusa. Nakon što se pandemija počela smirivati u Kini, Europa je postala novo svjetsko žarište. Pandemija se sada ponovno ubrzava. Zasad u Hrvatskoj imamo 105 zaraženih osoba, a  više od 12 tisuća osoba u samoizolaciji. Broj oboljelih svakim danom raste, ali zasad raste sporije. Hrvatska je vrlo rano prepoznala ovaj virus kao ugrozu. Sve to vrijeme smo djelovali. 

Prvi slučajevi zaraze u Hrvatskoj nisu došli iz Kine, već iz susjedne Italije. Virus ne poznaje granice i moramo se znati i u tim okolnostima obraniti. Stoga smo morali donijeti radikalne mjere koje su stupile na snagu danas u ponoć. 

Moramo poduzeti sve što je u našoj moći da spasimo živote sugrađana.

Borba protiv koronavirusa s kojom se danas suočavamo najveća je kriza od Domovinskog rata. Kao i tada, to zahtijeva naše jedinstvo, odgovornost i pripravnost. Svi trebamo shvatiti da smo podjednako ugroženi. Moramo shvatiti da virus ne putuje već virus prenosi ljudi, s jednih na druge. 

Važno je da svi budemo odgovorni i ne krijemo dragocjene informacije hrvatskim liječnicima. Suzbijanje epidemije u Kini dokaz je učinkovitosti strogih mjera. Mi u ovom trenutku čvrsto upravaljamo ovom krizom, a ne ona nama. Zdravlje našeg gospodarstva, drugi je naš prioritet. Već sada znamo da će epidemija imati znatne posljedice na gospodarstvo. 

Izlazimo ususret poduzećima različitim odgodama plaćanja. Ovo je vrijeme za jedinstvo nacije i društvenu odgovornost”, istaknuo je Plenković u obraćanju. 

IZVORN1
Podijeli objavu