Ministarstvo obrane Republike Hrvatske odlučilo je u pripremi ove sezone osigurati dodatno pojačanje u nadgledanju eventualnih požara. Nakon prošlogodišnjih katastrofalnih događanja, pogotovo na području Splita, Oružane snage RH će bespilotnim letjelicama dodatno nadzirati stanje na terenu. U svom priopćenju Ministarstvo je objavilo:

“Sukladno Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2018. godini, Oružane snage RH razmjestile su bespilotne letjelice koje će tijekom trajanja Protupožarne sezone 2018. biti angažirane na području Šibensko-kninske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije i na područjima u kojima bude iskazana potreba za njihovim korištenjem temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Naime, korištenje bespilotnih letjelica s ciljem brzog otkrivanja požara i nadzora požarišta novost je u ovogodišnjoj Protupožarnoj sezoni u kojoj su i ove godine Oružane snage RH ustrojile Protupožarne namjenski organizirane snage koje čine sve tri grane OS RH (Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske ratne mornarice).”