Austrijanci muku muče. Nude plaće i do 6000 eura, no za posao se ne javlja – baš nitko: ‘Nekad su konobari na napojnicama zarađivali po 4000 eura dnevno!

0
Foto: Screenshot

Kako bi na najmanju moguću mjeru sveli širenja novog mutanta omikrona, u Austriji su od danas uvedene još strože mjere za putnike, i u zemlju mogu ući samo osobe koje su cijepljene tri puta ili su preboljele koronu. Oni koji nisu primili booster dozu moraju napraviti PCR test koji ne smije biti stariji od 72 sata. Ako to nemaju mogu se na granici vratiti na rikverc u zemlje iz koje dolaze ili pak ići u karantenu. Pravila se ne odnose na osobe koje su u tranzitu kroz ovu zemlju.

Iz 2G pravila su izuzete trudnice i osobe koje se, zbog zdravstvenih problema, ne mogu cijepiti. Na skijanje neće moći ni djeca koja nemaju tzv. ninja-putovnice. One vrijede za djecu od 12 do 15 godina koja se još nisu cijepila ili nisu preboljela virus, a podrazumijevaju režim od više testiranja, vrlo je sličan onome koji se u Austriji provodi u školama.

No, uoči špice skijaške sezone sve ove mjera donijele su Austrijancima druge probleme.

Dok se broj rezervacija povećava, broj zaposlenih u skijalištima pada. Poslodavci ne mogu naći dovoljno radnika iako im nude plaće i trostruko veće nego prethodnih godina.

Za austrijski portal Heute.at. Peter Mayer, vlasnik agencije za zapošljavanje ispričao je tako da postoje tvrtke u Ischglu, Söldenu i Kitzbühelu koje plaćaju između 4.500 i 6.000 eura za dobrog kuhara koji govori njemački, ali ih ne mogu pronaći ni za lijek.

 Zabrinut je i Thomas Geiger, direktor sektora turizma u tirolskoj privrednoj komori.

– Izazov za kompanije koje traže zaposlene je dramatičniji nego ikad. Trenutno samo AMS ima gotovo 4500 slobodnih radnih mjesta. U stvarnosti je, međutim, stvarna potreba za zaposlenima znatno veća – izjavio je šef sektora turizma.

Objasnio je kako trenutno nemaju prijava ni iz Njemačke niti iz drugih zemalja. Konobari nisu za posao na skijalištima zagrijani kao prije i zato što radi epidemioloških mjera nema masovnih terevenki na kojima su padale enormne napojnice. Za razliku od prošle godine, restorani će biti otvoreni, ali poznati Aprés-Ski-partyji nisu dopušteni.

Mnogi još dobro pamte skandal iz Ischgla na početku pandemije. U tom skijalištu u austrijskom Tirolu, koncem veljače prošle godine se po cijeloj Europi počeo nezaustavljivo širiti koronavirus. Lokalne vlasti u početku su zarazu pokušale zataškati, no pomoći nije bilo. Korona koju su proširili skijaši iz Ischgla eksplodirala je po svim zemljama Europe. 

– Prije pandemije su konobari u jednom danu mogli zaraditi 3000 i 4000 eura samo od napojnica. Mnogi i stalno zaposleni su također napustili turističku industriju zbog nedostatka sigurnosti. To stalno otvaranje i zatvaranje je otrov za industriju – navodi Geiger – javlja Slobodna Dalmacija

Anita M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here