Foto: HRT

I sljedećih će se dana nastaviti većinom suho i barem djelomice sunčano vrijeme, te osobito do srijede iznadprosječno toplo – u mnogim mjestima kao rijetko kada sredinom listopada. Pritom samo najosjetljiviji, i to samo ponegdje, pišu biometeorologinje DHMZ-a: “u Istri, na širem riječkom području i u Gorskom kotaru bi kronični bolesnici i meteoropati i dalje mogli imati manje poteškoće“, a ne vezano s biometeorološkim uvjetima – nekima bi još mogao smetati Uštap.

Potkraj utorka i osobito u srijedu nevolje će vjerojatno biti malo češće jer će nam se iz zapadne Europe približavati – i uz put slabjeti – frontalni poremećaj pa će tlak samo lagano padati, a jugozapadnjak i jugo malo pojačati. Tijekom srijede će u mnogim mjestima padati kiša, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom, posebice na Jadranu i područjima uz njega. No, samo prolazno i kratkotrajno jer će već u četvrtak i petak ponovno prevladavati suho i sunčano, a od vikenda će se pak opet povećati vjerojatnost mjestimične kiše.

I dok kasnije padanje kiše još nije sigurno,
jamačno će zbog više oblaka i sve kraćih dana biti opskurno,
a i zahladnjenje u posljednjem listopadskom desetodnevlju djeluje neprijeporno.
No, vjerojatno će i dalje od prosjeka većinom biti toplije,
ali puno “normalnije” od ovoga prije,
kada će se uočavati kako poneko bilje klije…

Ponedjeljak: većinom sunčano i još malo toplije

U Dalmaciji djelomice sunčano, prema jugu i pretežno, a uglavnom u njezinoj unutrašnjosti ujutro ponegdje magla. Vjetar slab, a more većinom mirno. Jutarnja temperatura između 12 i 17 °C, u unutrašnjosti ponegdje i niža, a danju većinom između 24 i 26 °C.

Na jugu Hrvatske prevladavat će sunčano vrijeme, uz slab sjeverozapadni vjetar u poslijepodnevnim satima te ponegdje malo valovito more. Temperatura zraka danju će biti većinom od 24 do 26 °C, a ujutro od 11 u zaobalju do 17 °C na obali.

Bablje ljeto se nastavlja!

Iznadprosječno toplo ostaje i na Jadranu, pogotovo u prvom dijelu tjedna u Dalmaciji, gdje će biti sunčanije nego na sjevernom Jadranu. U srijedu prolazno jače naoblačenje s kišom i grmljavinom, najčešće i najprije na sjevernom Jadranu. U utorak i srijedu računajte i na jugo, ponegdje i jako, te valovitije more, a u četvrtak razvedravanje i okretanje vjetra na sjeverozapadnjak, a od petka ponovno raste vjerojatnost za kišu. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.