Foto: Saborska TV

Premijer Andrej Plenković predstavljajući Ivana Anušića kao kandidata za potpredsjednika Vlade i ministra obrane istaknuo je da je riječ o čovjeku s velikim političkim iskustvom za kojeg vjeruje da će biti kvalitetan član Vlade.

Siguran sam da će novi ministar biti kvalitetan član naše vlade i raditi na provedbi vladinih programa, istaknuo je Plenković na početku sjednice saborskog Odbora za obranu. Dodao je da je Anušićevo političko iskustvo zaista veliko, bio je načelnik općine Antunovca i župan Osječko-baranjske županije i na obje funkcije bio je uspješan. Ujedno je hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, sudjelovao je na brojnim ratištima, u akciji Maslenica i Bljesak, te je nositelj Spomenice Domovinskog rata, naveo je.

“Suradnju koju imamo u proteklih nekoliko godina mogu ocijeniti zaista izvrsnom”, rekao je Plenković izdvojivši posebice suradnju na projektima važnim za Slavoniju.

Napomenuo je da će Anušić biti i potpredsjednik Vlade obzirom na to da je potpredsjednik u HDZ-u, odnosno ima isti status u stranci kao ministri Oleg Buković i Branko Bačić. Plenković se osvrnuo i na kontekst imenovanja novog ministra, tešku prometnu nesreću u kojoj je sudjelovao bivši ministar Mario Banožić te poginuo Goran Šarić.

Još jednom je izrazio sućut obitelji Šarić, a Banožiću zaželio brzi oporavak. Banožiću je također zahvalio na doprinosu u protekle više od tri godine u radu Vlade i resoru obrane.

Dao je doprinos radu Vlade i to na najbolji mogući način, u njegovu mandatu učinjeni su ogromni iskoraci u obrambenoj politici, povećana ulaganja u hrvatsku vojsku, povećana materijalna prava vojnika, naglasio je premijer.

Izdvojio je i nabavu višenamjenskih borbenih aviona, ulaganja u protuzračnu obranu, vraćanje vojske u Sinj, Ploče, Varaždin i druge gradove. Plenković se nije složio sa ocjenom Rajka Ostojića (NZ) da Banožić nije bio dobar ministar.

“Bio je vrlo dobar ministar i provodio politiku vlade, a i politički se postavljao prema onima koju su ga vulgarno i brutalno vrijeđali”, rekao je Plenković misleći na predsjednika Zorana Milanovića.

A na upit Franka Vidovića (Socijaldemokrati) hoće li novi ministar uspostaviti bolju komunikaciju s Pantovčakom, odgovorio je da je za to potrebno dvoje.

“Što se tiče Milanovića i njegova ponašanja prema Vladi i ministru obrane, on mora napraviti neke geste gdje će povući sve difamacije i najvulgarnije napade na članove Vlade i kada se to dogodi onda se može očekivati normalizacija komunikacije. Do tada će politika Vlade biti kakva je sada i neće se mijenjati”, poručio je.

Na upit Sandre Benčić (Možemo!) je li bio upoznat s nalazom krvi bivšeg ministra Banožića u trenutku prometne nesreće, Plenković je odgovorio da je to u nadležnosti županijskog državnog odvjetništva.

“Oni su jedino ovlašteni o tome govoriti, niti smo pitali niti imamo te podatke, niti su to podaci koje bi netko trebao s nama dijeliti, mi smo svoju političku odluku o razrješenju Banožića objavili i objasnili”, rekao je.

Katarina Peović (RF) konstatirala je da ne vidi smisao problematizirati imenovanje novog ministra s obzirom na to da je Vlada protočni bojler u kojoj je jedina konstanta Plenković, a Karolina Vidović Krišto (OiP) da je Anušić smokvin list nerada i korupcije u Hrvatskoj. Plenković je navode Vidović Krišto s indignacijom odbacio.

“Za razliku od Vaših postignuća koja su ravna nuli, postignuća Vlade su takva da se teško mogu s njima mjeriti ranije Vlade, Vi to ne vidite jer ste opterećeni mržnjom”, kazao je.

Ivan Anušić uvodno je poručio da je za njega prihvaćanje kandidature za ministra obrane ogromna čast.

“Pristao sam jer smatram da u politici ne možete uzimati sa švedskog stola samo ono što vam odgovora jer politika je ozbiljan i odgovoran posao”, rekao je.

Bauk: Jeste li spremni povući izjavu o Pupovcu? Anušić: I dan danas to mislim

“Što bi tek bilo da ste dolazili na Predsjedništvo kad ste i bez toga postali ministar… Nije nelegitimno postavljati i pitanja van onih koja se tiču obrane jer se ovdje radi i o imenovanju potpredsjednika Vlade. Moram se povući pola koraka unazad i reći da se vi ne uklapate u profil nekoga tko će bespogovorno ispunjavati želje premijera. I kad sam se ja povukao pola koraka unazad, vi biste trebali četiri zbog izjave da je gospodinu Pupovcu istekao rok trajanja. Bez njega ne biste dobili priliku biti imenovani pa me zanima jeste li spremni na takav uzmak? Drugo, možete li prognozirati hoće li u komunikaciji s predsjednikom biti dinamično kao s Banožićem ili će se uspostaviti suradnja? I treće, smatrate li da ostanak Barbarića na čelu HEP-a čini štetu, što ste već izjavili?”

Anušić je spremno odgovorio:

“Nitko bespogovorno ne sluša. Razgovaramo, raspravljamo i donosimo odluke zajednički. Na što bi ličilo da premijer ima apsolutnu mogućnost reći da moramo bespogovorno slušati i spuštati glavu? Nismo vučji čopor nego stranka. Što nisam prije slušao, a sad ću morati slušati? Imam pravo reći mišljenje, ali to neće biti pred kamerama, odborima ili saborskim zastupnicima. Pupovac… Rekao sam to tad iz razloga vezanima uz tadašnje okolnosti, a radi se o izjavama koji se tiču stradavanja policajaca u Borovom selu. I dan danas to mislim. Ako smo koalicijski partneri, onda moramo imati koordinirane izjave. Pupovac i SDSS su mi nakon dvije minute razgovora dali podršku. Kad govorimo o Milanoviću, poštovat ću Ustav. Što se Barbarića tiče, netko tko je na takvoj funkciji, ne bi si smio dopustiti probleme s gradnjom. To sam izjavio prije nego sam znao sve informacije, koje sam dobio nakon razgovora s premijerom.”