Foto: Screenshot

Na saborskom Odboru za obranu pitanje kandidatu za ministra obrana Ivanu Anušiću postavio je i Željko Sačić iz sujeverenista:

“Izražavam osobno neslaganje s vašim prihvaćanjem ove dužnosti. Dapače, začuđen sam. Smatram da je vaša opća slika i razina vašeg općeg obrazovanja nelegitimna. Uvažavajući činjenicu da se u ova dva dana niste mogli informirati, što uopće mislite o uvođenju obaveznog vojnog roka, vojsci na granici, uvježbavanju pričuvnog sastava… To su teme koje nas zanimaju. Pješaštvo nam je u lošem stanju.”

Na Sačićeva pitanja odgovorio je Anušić:

“Moje obrazovanje išlo ovakvo. Napustio sam srednju školu sa 17 godina i otišao u rat. Kad sam se prvi put vratio s terena 1993., završio sam srednju školu pa da me takvi kao vi ne prozivaju. Nakon toga sam 1997. podigao na čekove kredit od 18.000 kuna, platio semestre na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i prije godinu dana dobio status “bakalara”. To je moje obrazovanje, a o vašem bih možda želio više čuti. Nije obrazovanje ono što čovjeka čini dobrim. To su njegove ljudske kvalitete. Ne sjećam se drugog pitanja.”

Sačić nije ostao dužan.

“O vašim intelektualnim kapacitetima govori dovoljno što se ne sjećate drugog pitanja. Ako on mene vrijeđa, mogu i ja njega.”

Predsjednik Vidović smirio je situaciju prije nego se Anušić ponovno oglasio:

“Sjećam se pitanja, ali sam htio da ga ponovi.”