Benčić: O vraćanju Maršalova trga u Zagrebu razgovarati ćemo sa SDP-om

0
Foto: Snimka zaslona N1

Danas se obilježava 30. obljetnica likvidacije obitelji Zec, a zagrebački gradonačelnik, Tomislav Tomašević, prvi je gradonačelnik koji će otići na komemoraciju.

“Želim naglasiti da o odlasku na komemoraciju već duže vrijeme razgovaramo s organizatorima i da je to nešto prirodno i normalno i smatramo da je to trebao učiniti i bivši gradonačelnik i svaki vrh dosadašnje Vlade trebao je nazočiti jer se radi o stravičnom zločinu i suočavanje s tim zločinom put je u otvaranje procesa suočavanja s prošlošću koji je bitan i za Zagreb i za cijelu Hrvatsku. Zagreb ovdje radi iskorak i važna stvar je da ne ostane samo na komemoraciji. Želimo time poručiti da i kroz obrazovanje, informiranje, senzibilizaciju želimo da se svaki zločin kazni i da svaka žrtva zaslužuje pijetet i poštovanje, a posebno žrtve ovako stravičnih zločina”, rekla je Benčić, dodavši da slučaj ubojstva obitelji Zec hrvatsko pravosuđe namjerno nije kaznilo.

Bio bi veliki iskorak da na komemoraciju dođe i predsjednik Vlade, smatra saborska zastupnica.

“Vrijeme za to je prošlo, a ne došlo. Vrijeme je da se Hrvatska suoči s prošlošću i počne rješavati zločine iz prošlosti. Trideset godina je strašno puno, ako u 30 godina nismo sazreli kao društvo da osudimo zločin nad jednom obitelji, onda se moramo pitati kakvo smo mi društvo i što nismo napravili da se to dogodi”, rekla je Benčić.

Upitana hoće li podržati inicijativu da Aleksandra Zec dobije ulicu u Zagrebu, Benčić je rekla da smatraju da je jako važno sve dogovoriti s obitelji, odnosno s dvoje preživjelih članova. “Oni tu moraju imati prvu riječ, na koji način, gdje, kada, tu dajemo prednost njihvoim željama i onome kako oni to vide. Mislim da tu treba tako pristupati u ovakvim situacijama”, rekla je Benčić.

Kad je riječ o inicijativi SDP-a, da se u Zagrebu vrati Trg maršala Tita, Benčić je rekla da je ideologija u smislu skupa vrijednosti važna, ali da je ključna stvar rješavati današnje probleme građana.

“S obzirom na probleme građana, bavimo se financijama, sustavom kvalitete obrazovanja, zelenom politikom…, svim onim stvarima koje se nisu radile. To su nam prioriteti. To ne znači da ovo nije pitanje o kojem se neće razgovarati, o njemu će se pričati i s koalicijskim partnerima i s građanima i građankama Donjeg Grada koji mogu davati takve inicijative i to odobravati. I kad se mijenjalo ime, Vijeće gradske četvrti Donji Grad nije se s time slagalo”, rekla je Benčić.

Govorila je i o ukidanju mjere roditelj odgojitelj.

“HDZ se mora sam sa sobom dogovoriti evidentno oko toga koje politike zagovaraju. Mislim da su u racionalnom smislu i oni svjesni da ta mjera nije polučila one pozitivne učinke koje je trebala, a to je porast broja novorođene djece, a proizvela je štetne učinke u smislu zapošljivosti uglavnom žena, a najteži dio te mjere i negativna posljedica je što djeca nisu u predškolskom obrazovanju, nisu uključena u vrtiće, a ta djeca kasnije statistički polučuju manji uspjeh u školi. To nije dobro, djeca, po nama, trebaju ići u vrtić, a mi na razini Republike Hrvatske moramo osigurati da apsolutno svako dijete od 3 godine nadalje mora imati svoje mjesto u vrtiću. Time ćemo poboljšati i obrazovnu strukturu stanovništva, a time i znanja i vještine naše djece”, rekla je Benčić.

Komentirala je i prihvaćanje amandmana na proračun, koji su predložili.

“Mi smo stavili amandman na iznos za stambeno zbrinjavanje žena žrtava nasilja, on je bio besprizorno mali i iznosio 600.000 kuna. Mi smo predložile da se poveća za 4 milijuna kuna, taj amandman je prihvaćen. Cijeli progresivni centar je predložio taj amandman. Želim naglasiti da je to jedan zaista mali korak, on je bitan, ali prema onome što su potrebe, moramo ustvrditi da još uvijek ova Vlada nije odlučila implementirati Istanbulsku konvenciju, jer nemate nikakva sredstva da se odredbe Istanbulske konvencije provode, i to i u onom dijelu koji ne košta puno, a to je uvođenje sadržaja u obrazovanje kao mjere prevencije”, rekla je Benčić.

Anita M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here