Foto: Pixabay

Vrijeme je proteklih sedam dana bilo relativno povoljno za uzgoj poljoprivrednih kultura. Biljke nisu doživljavale temperaturni stres jer maksimalna temperatura zraka na istoku i zapadu Hrvatske nije prelazila 30℃ C. Akumulacija topline na istoku i u gorju bila je manja, a na zapadu, te uzduž Jadrana jednaka s višegodišnjim prosjekom. Posljednjih godina u ovo doba to se nije događalo i zato je izgled ratarskih, ali i povrtlarskih kultura uglavnom dobar.

Vrijedno je istaknuti kako se proteklih sedam dana na 5 cm od tla minimalna temperatura  zraka spustila u Zadru na 12℃, Pazinu 8℃, Slavonskome Brodu i Varaždinu 5℃, a u Gospiću na samo 4℃. No, spomenute temperature nisu utjecale na rast i razvoj poljoprivrednih kultura. Naprotiv, prema izgledu kukuruza čini nam se kao da su i pogodovale. Naime, kukuruz je u fazi cvatnje pa mu temperature zraka veće od 30℃ zbog sterilnosti polena nisu ni malo poželjne.

Nažalost, ponovno smo u nedjelju na prostoru Hrvatskog zagorja bili svjedoci olujnog nevremena s pojavom tuče. Sad već kao da se na to polako navikavamo, pa se u medijima o tome i ne govori previše.

U danima koji dolaze opasnosti od toplinskih valova u cijeloj Hrvatskoj nema. Očekujemo kako će akumulacija topline na istoku i zapadu Hrvatske, te u gorju biti veća od prosjeka otprilike za 10 % do 20%. Uzduž Jadrana ona će biti jednaka s višegodišnjim prosjekom, a to znači kako najviše dnevne vrijednosti temperature zraka sigurno neće prelaziti svoj maksimum. Sutra i prekosutra na kopnu će biti promjenjivo vrijeme s mogućnošću lokalnih pljuskova, te grmljavinom. Dnevna će temperatura polako rasti,  pa će u dane vikenda njene vrijednosti narasti i do 32℃.

Uzduž Jadrana lokalne pljuskove očekujemo u petak. Najtoplije će biti u nedjelju kad očekujemo da će dnevna temperatura zraka narasti i do 33℃. Noći će ponovno biti tople s temperaturama oko 22℃.

Dakle, od nedjelje ponovno u cijeloj Hrvatskoj očekujemo vruće dane. S vrućim danima i UV indeks biti će visok, te savjetujemo da se tijekom boravka na otvorenom zaštitimo  laganom odjećom. No, i sjetveni će sloj tla uskoro ponovno biti vrlo suh. Biljke s kratkim korijenovim sustavom trebat će tijekom ranih jutarnjih i kasnih poslijepodnevnih sati navodnjavati.

“Bijeli oblak pada, bit će kiše i hlada, a kad crni oblak leti, duga kiša prijeti“, govori nam jedna pučka izreka koje se katkada treba prisjetiti, piše agroklub.com