13 C
Split

Šaka kupina dnevno čuva srce

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Zdrave crne bobice kupine, osim što osvježavaju, blagotvorno djeluju i na naše zdravlje. Pune su vitamina i minerala, vlakana te antioksidansa koji su vrlo učinkoviti u prevenciji brojnih bolesti, i zato biste kupine trebali jesti što češće.

Kupine su čak deset puta bogatije antioksidansima od rajčice ili brokule, što ih svrstava među najzdravije namirnice. Specifičan antioksidans koji sadrže, elagitanin, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici, vrlo je učinkovit u borbi protiv raka, prenosi N1.

Bobice kupine pune su polifenola koji pomažu tijelu u borbi sa slobodnim radikalima te sprječavaju bolesti srca i krvnih žila.

Boja kupina potječe od antocijana, koji svojom snažnom antioksidativnom aktivnošću blagotvorno djeluje na zdravlje, posebno kardiovaskularnog sistema. Veoma je važna njegova uloga u prevenciji malignih bolesti.

Zahvaljujući visokom sadržaju prehrambenih vlakana, kupine značajno doprinose smanjenju rizika od dijabetesa, bolesti probavnog sustava, a odličan su saveznik u smanjenju tjelesne težine.

Sjemenke kupina, osim vlakana, sadrže i visok nivo elegične kiseline. Taj snažni antioksidans na različite načine se bori protiv kroničnih bolesti. Ovu kiselinu ne uništava ni kuhanje.

Ovo voće sadrži malo kalorija, ali je veoma bogato vitaminima C, E, folnom kiselinom te kalijem, manganom i magnezijem.

Šaka kupina osigurava osam grama prehrambenih vlakana, a najviše pektina koji blagotvorno djeluje na sniženje nivoa kolesterola.

Zahvaljujući nutritivnom sastavu, kupinama se pripisuje protuupalno, antibakterijsko djelovanje na funkcije krvnih žila.

Kupina je na vodećem mjestu među bobičastim voćem po nivou fitoestrogena koji ima potencijalnu ulogu u prevenciji karcinoma dojki i cerviksa.

U kupinama se nalazi lutein, najvažnija prirodna tvar za zdravlje ljudskog oka. Smanjuje rizik od degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene. Djeluje kao filter sunčevog svjetla, apsorbirajući UV zrake.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Dragovoljci u vrijeme korone umiru od tumora, a Ministarstvo branitelja i dalje pere ruke kao Poncije Pilat

Kninski branitelj Tomilsav Čolak nedavno je poslao  priopćenje nakon što je na području Šibensko-kninske županije preminuo još jedan dragovoljac...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img