Bijelić iz “Petog dana” o tekstu Borisa Dežulovića: Nema tu nikakve dubine ni pogađanja biti, to je jeftino žutilo

  0
  Foto: snimka zaslona/YouTube

  Marijana Bijelić, profesorica na Filozofskom fakultetu i komentatorica Petog dana, kritizirala je kolumnu Borisa Dežulovića. Njezina objava je zanimljiva i zato što je riječ o deklariranoj ljevičarki pa je svakako zanimljivo vidjeti što je njoj zasmetalo u spornom tekstu.

  Objavu prenosimo u cijelosti.

  “Kritizirati parazitiranje na žrtvi Vukovara se može i bez ružnih psovki koje će povrijediti mnoge koji su stradali i koji nisu ništa krivi. Ako netko ne može, nije za novinara, a ako neće, onda je to puno veći problem.

  Ako želimo ukazati na parazitiranje na žrtvama, moramo to napraviti tako da ne antagoniziramo žrtve, a teško je zamisliti da ovakav tekst neće izazvati bol i revolt pa će, logično, učvrstiti odanost žrtava onima koji parazitiraju na njima. Ovakav tekst uopće ne slabi političko parazitiranje na žrtvama, naprotiv.

  Dežulovićev postupak je zapravo u suštini tabloidan – želi privući na jeftin način šokantnim pristupom jer se to najbolje prodaje. Nema tu nikakve dubine ni pogađanja biti, kao što mnogi, oduševljeni tim tekstom misle.

  To da političari i njihovi jataci paratiziraju na žrtvi Vukovara, znamo i taj se problem može suvislije obraditi od psovke, ali bez psovke ne bi bilo tolikog dizanja tenzija i raspirivanja mržnje pa ne bi bilo toliko zanimljivo za one koji žele platiti pisanje takvog teksta, odnosno za one koji žele da se u politici ništa ne pomakne prema suvislom, razumnom i empatičnom rješavanju problema”, ističe Marijana Bijelić.

  Anita M.