“BILA JE TO VELEBNA POBJEDA HRVATSKOG NARODA” Petar Škorić se prisjetio povijesnog događaja u Splitu i opleo po Puljku: “Ova gradska uprava na čelu s Ivicom Puljkom očito ne misli tako”

0
Foto; Screenshot

Petar Škorić, nekadašnji šef splitskog HDZ-a na Facebooku je napisao da se danas navršava 140 godina od velike pobjede hrvatske narodnjačke opcije na općim izborima nad autonomašima u Splitu, čime je Grad Split dobio hrvatsku upravu na čelu s gradonačelnikom dr. Dujmom Rendićem Miočevićem.

“Bila je to velebna pobjeda hrvatskog naroda”

Povodom tog događaja, napisao je na društvenim mrežama poveći status. Mi vam ga prenosimo u cijelosti:

“POBJEDA NARODNJAKA NAD AUTONOMAŠIMA, 28.10.1882.

Danas se navršava 140 godina od velike pobjede hrvatske narodnjačke opcije na općim izborima nad autonomašima u Splitu, čime je Grad Split dobio hrvatsku upravu na čelu s gradonačelnikom dr. Dujmom Rendićem Miočevićem.

Bila je to velebna pobjeda hrvatskog naroda i svih onih koji su svojim zalaganjem i u najtežim uvjetima talijanizacije očuvali hrvatsku riječ, kulturu i identitet. Ova hrvatska pobjeda je označila poraz svih onih koji su pokušavali kroz cijelu povijest izbrisati hrvatsku svijest i identitet u našem Splitu, identitet koji je duboko utkan u sve ono što mi jesmo. Nažalost, sve težnje koje su tada narodnjaci izražavali o jedinstvenoj državi – sjedinjenju Dalmacije s ostatkom Hrvatske, morale su čekati čitavo stoljeće, jer su se glavni tadašnji akteri u našem okružju (talijanska i srpska politika u Dalmaciji, politika Beča) protivili sjedinjenju Dalmacije s ostatkom Hrvatske.

“Hrvatska državnost ostvarena je u povijesnim okolnostima raspada Jugoslavije”

Ideja oživotvorenja hrvatske državnosti pronosila se od narodnjaka, preko starčevićanaca i radićevaca, sve do našeg doba, do Franje Tuđmana i HDZ-a. Hrvatska državnost ostvarena je u povijesnim okolnostima raspada Jugoslavije, te je unatoč nesklonostima međunarodne zajednice i velikosrpskoj agresiji, zahvaljujući odlučnosti i žrtvi hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu izborena sloboda, samostalnost i državna nezavisnost.
Kao baštinici istih vrijednosti i političkih ideja što su ih imali i narodnjaci 1882. godine Hrvatska demokratska zajednica u Splitu je od 2012. godine započela sa svečanim obilježavanjem ovog velikog datuma u splitskoj i hrvatskoj povijesti”, piše Petar Škorić te nastavlja:

“Te godine, na 130. obljetnicu pohrvaćenja splitske općine, postavili smo vijenac na pročelju kuće Pavlović te organizirali znanstvenu tribinu u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta Split. To obilježavanje je ušlo u službeni gradski protokol te je na početku mandata našeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare dostojanstveno obilježena 135. obljetnica pobjede narodnjaka svečanom svečanom akademijom u prostorijama HAZU-a, podizanjem povijesne zastave Splita na štandarcu na Pjaci i polaganjem vijenca na grobu Dujma Rendića Miočevića, prvog načelnika hrvatske uprave grada.

“Našu povijest uvijek trebamo proučavati i isticati”

Zalaganjem HDZ-a još od 2012. ovaj važan dan otrgnut je od potencijalnog zaborava te smo se nadali da će se tako nastaviti i dalje i da će se svaka „okrugla“ obljetnica obilježiti svečano i dostojanstveno. Nažalost, ova gradska uprava na čelu s Ivicom Puljkom očito ne misli tako. Ovogodišnja velika 140. obljetnica obilježena je tek kurtoaznim polaganjem vijenca na pročelju kuće Pavlović, bez ikakve akademije ili većeg javnog istupa kojim bi se istaknula važnost ovog velikog događaja.

Našu povijest uvijek trebamo proučavati i isticati, a važne datume prilično i obilježavati. 28. listopad 1882. godine je jedan od najvažnijih datuma splitske povijesti i svakako zaslužuje posebno isticanje, kako u znanstvenom i povijesnom, tako i kulturnom smislu. Puno više od jednog vijenca na pročelju zgrade i nekoliko kurtoaznih rečenica”, zaključio je Petar Škorić, nekadašnji šef splitskog HDZ-a.