U Dugopolju otvoren “Centar za posjetitelje”. Kako je s inicijalnih 13 koštao 35 milijuna kuna?

0
Foto: press

Dugopoljem kruži legenda koja kaže da se samo najstariji stanovnici sjećaju kada je i koliko puta polagan kamen temeljac za izgradnju Info centra u Dugopolju. Danas je svečano rezanjem vrpci konačno i otvoren. Što će i tko će u njemu raditi još nije do kraja poznato, bitno je da je otvoren.

U Dugopolju je danas bio i ministar gospodarstva Davor Filipović, došli su i župan splitsko dalmatinski Blaženko Boban, predsjednik i dopredsjednici županijske skupštine, naravno sve ih je dočekao i lijepo primio načelnik Općine Dugopolje Perica Bosančić, sa svojim suradnicima i dužnosnicima iz lokalne samouprave

Ministar gospodarstva Davor Filipović je obišao Centar te rekao kako jedva čeka posjetiti ‘Skrivenu Dalmaciju’ sa svojim trogodišnjim sinom.

Župan Boban je istaknuo kako želi disperzirati turiste s obale u Zagoru.

“Da ne nabijamo turiste u frekventna turistička područja nego da im pokažemo ovu ‘hrvatsku Provansu’, dalmatinsku Zagoru, a ovo danas je otvaranje vrata te dalmatinske Zagore, projekt vrijedan preko 35 milijuna kuna. Projekt koji je edukativan za svu djecu, osnovne i srednje škole s područja Splitsko-dalmatinske županije, a s obzirom na to da je jedinstven u ovom dijelu Europe, zasigurno ćemo se širiti na druge županije” – naglasio je župan Boban.

Nećemo Vam priložiti video ili slike s današnjeg događaja nego ćemo Vam prikazati video iz 2017. godine kada je “posađen” kamen temeljac za ovu građevinu i postaviti nekoliko pitanja s razlogom, kako se ovakav projekat nikada i nigdje ne bi radio na ovakav način.


Pet godina je prošlo od kada je “posađen” kamen temeljac za izgradnju Centru za posjetitelje ‘Skrivena Dalmacija’ u Dugopolju. Postavljanje kamen temeljca trebao bi biti znak da je projekt pripremljen, građevinska dozvola ishođena, samo se čeka rezanje vrpce, lopata betona,… i kad uzvanici odu na scenu stupaju bageri, kamioni i ostala građevinska operativa. Naravno da se to u ovom slučaju nije dogodilo, čekalo se i predugo do samog početka radova.

Kaže danas župan Blaženko Boban kako je projekt izgradnje Centru za posjetitelje ‘Skrivena Dalmacija’ u Dugopolju,  koštao oko 35 milijuna kuna. Ako pogledate priloženi video i pažljivo poslušate primijetiti će te kako je izjava jednog govornika o cijeni projekta zastala na 13 milijuna kuna, iako se istini za volju baratalo i s manjim brojkama.

Što se to dogodilo pa je cijena skočila za dva i po puta u odnosu na prvu izlicitiranu cijenu s kojom se išlo u projekt? Je li u pitanju korona, rat u Ukraini ili neka druga popularna izlika koja se koristi kada se hoće objasniti i opravdati neki neuspjeh u nečemu.

Teško da će netko drugi postaviti ova pitanja osim ovog portala koji nije nikome dužan i nije na nečijim jaslama, – gladni, ali nepotkupljivi!
Da nas ne bi krivo shvatili, drago je nama da je ovaj Centar napravljen baš u Dugopolju iako nismo najzadovoljniji s lokacijom centra jer držimo kako je bilo puno boljih lokacija u Dugopolju za objekt ovakve namjene.

Imamo malo i sreće jer su dijelom novci za izgradnju bili europski pa zbog toga nije došlo do seobe lokacije “Centra” bliže moru, u Solin, što se umalo nije dogodilo, Projekt je izvorno planiran u Dugopolju, a kako znamo Europski projekti se ne mijenjaju tako lako.

T.R.I.