Bivša Mesićeva glasnogovornica gostovala u “Nedjeljom u 2”!

0
Foto: Screenahot

U HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” gošća je bila Marijana Petir koja svoj politički uspon ima zahvaliti prije svega SDP-ovoj Vladi s Ivicom Račanom, kao i da je prvi mandat u Saboru provela kao zastupnica koalicije u kojoj su bili i HSS i SDP, vodila je također i kampanju Stjepana Mesića kojem je bila glasnogovornica. “Lijeve” stranke omogućile su joj da bude i zamjenica županice Sisačko-moslavačke županije, a njena šefica bila je tada Marina Lovrić Merzel. Trenutno je “nezavisna” saborska zastupnica  izabrana na listi HDZ-a.

Tvrdi da je potrebno da se “složi jedan politički dijalog” te da država treba biti iza toga.
– Oni su to pravdali inflacijom, pandemijom, manjkom dotoka robe, ratom u Ukrajini, objasnila je.
Trgovački lanci su po nekoliko puta dizali cijene kako bi sebi digli marže, dizali su ih i po 80 posto, kaže.
– To je licemjerno ponašanje, tvrdi.

Potrebno je gledati poskupljenja na dvije razine.
– Jedna razina je euro i to je potpuno opravdano. Ne smije se zaokruživati, piše u zakonu jasno na koji način se pristupa konverziji, kazala je.
Vlada je digla na 100 tisuća eura iznos za udruge za zaštitu potrošača koje su se javile na natječaj i koje su imale obavezu pratiti cijene u trgovini, objasnila je Petir.
Kaže da je očekivala da će Vlada biti aktivnija u kontroli cijena.
Predlagala je strože mjere

Petir matično vodi Odbor za poljoprivredu u Saboru te je primijetila da u odnosu s trgovačkim lancima i njihovu poslovanju ima puno mjesta za napredak.
– Primijetila sam da oni uvoze iz svojih matičnih država svoje tržišne viškove te da ti tržišni viškovi cijenom ruše naše proizvode, objasnila je.
Pitanje je, kaže, kakva je uistinu kvaliteta te hrane koja stiže.

Njezin prijedlog je bio da se Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi postroži.
– Da se postroži na način da se potpiše da je nepoštena trgovačka praksa ako se stavlja proizvod na tržište ispod proizvodne cijene, objasnila je.
Raspravljaju dosta s ministarstvom, traže rješenja.
– Obavezali smo ministarstvo da propiše kvalitetu proizvoda te smo usvojili da se hrana treba dobavljati kroz kratke lance opskrbe, što de facto znači da tražiš domaće, kazala je.

Anita M.