Monday, September 20, 2021
HomeVijestiSvijetBivši šef BiH muslimana Mustafa Cerić pisao vođi talibana: Vraćate se kao...

Bivši šef BiH muslimana Mustafa Cerić pisao vođi talibana: Vraćate se kao osloboditelji, imate priliku napraviti oazu mudrosti i vještine

Mustafa ef. Cerić, bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH (1993-2012) i savjetnik aktualnog reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića, uputio je otvoreno pismo vođi i suosnivaču talibana Abdulu Ghaniju Baradaru, poznatom kao Mullah Baradar.

Baradar je, podsjetimo, suosnivač talibana i viši lider militantne grupe, i očekuje se da će imati vodeću ulogu u upravljanju Afganistanom nakon što su talibanu preuzeli zemlju, prenijela je ranije redakcija Radija Slobodna Evropa."Pišem vam pismo zato što nisam u prilici da vam izravno kažem ono što mi je na duši dok iz Bosne pratim vijesti o vašoj vojnoj pobjedi u Afganistanu. Dok gledam vaš povratak i ulazak u Kabul kroz otvorena vrata u predsjedničku palaču miješaju mi se osjećaji. Ne znam da li da se radujem ili žalostim? Radost je, možda, što se vraćate kao osloboditelji nakon dvadeset godina progonstva, ali žalost je veća što Afganci bježe od vas. Bježe od vaših prijetnji Šerijatom... ", napisao je Cerić u pismu kojeg je objavio na Facebook stranici.Kaže kako bi volio da je njihov povratak u Kabul poput povratka Muhammeda u Mekku, koji je u tradiciji muslimana poznat kao tolerantan."Volio bih da u Šerijatu, na kojeg se vi pozivate, pamtite Pejgamberovu poruku Kurejšijama nakon fetha, oslobođenja Mekke: "Idite, slobodni ste ". Umjesto te univerzalne poruke, vi ste Afgancima, posebno ženama, proučili da su slobodni(e) u okviru Šerijata. To nije univerzalna već talibanska poruka, koja nije u duhu Šerijata. Nije u duhu Šerijata zato što je autentični Šerijat moguć samo u okviru slobode, a ne obrnuto – da je sloboda moguća u okviru talibanskog Šerijata. Nije li kur'anska univerzalna poruka jasna za svako vrijeme i za svako mjesto: "Nema prisile u vjeri"?", upitao je Cerić.A ako nema prisile u vjeri, dodaje Cerić, onda nema prisile ni u ničem drugom. U toj univerzalnoj poruci bila je i ostala tajna uspjeha islamske kulture i civilizacije, koja je preživjela sve povijesne despotske dinastije i tiranije, podsjetio je."Nije li islam dokinuo infanticid, čedomorstvo ženskog djeteta i oslobodio ženu ropstva? Nije li Džennet, raj, pod majčinim nogama? Nije li žena stup obitelji? Nije li žena u islamu haram, sveta, ali ne da se čuva u zatvorenom kavezu, već da joj se poštuju njena ljudska, ženska prava na slobodu. Nije pobožnost u onome što je na glavi, već je prava pobožnost u onome što je u glavi ne samo kod žene već i kod muškarca. Nije li žena, hazreti Hatidža, bila prva muslimanka prije ijednog muškarca? Zašto je Svevišnji Allah počastio ženu da bude prva nositeljica Alejhisselamove misije islama? Zato da bi muškarci, Talibani, shvatili da nemaju monopol na islam i javni moral jer javni moral ne ovisi samo o ponašanju žene, već mnogo više ovisi o ponašanju muškarca", konstatirao je.
Uz riječi "poštovani Mullah Baradar ", Cerić je, također, zapisao:

"Razumijem vaše nepovjerenje prema Zapadu, što god to značilo. Ali, nemojte zaboraviti da vam je taj isti Zapad pomogao da se oslobodite od jarma Sovjetskog Saveza. Dugo vremena bili ste ljubimci Zapada - Mudžahedini, Freedom Fighters, Borci za Slobodu. Bespredmetno je raspravljati o tome kako ste od omiljenih Mudžahedina postali omraženi "islamski teroristi". Nije sve počelo s 11. rujnom 2001. god", pisao je, uz ostalo, Cerić, te dodao:

"To je bi samo okidač za obračun Zapada s Al-Qaidom, koja je mnogo više o jadu zabavila muslimanski svijet nego Zapad. Mi, muslimani, znamo ili ne znamo kako smo sve to preživjeli. Ali, preživjeli smo i doživjeli da smo opet u strahu od vašeg, talibanskog, povratka u Kabul... ".

Na kraju, Cerić vođi talibana poručuje:

"Vi, Mullah Baradar, imate priliku da od Afganistana napravite oazu mudrosti i vještine pod uvjetom da imate otvoren um i ispruženu ruku prema svim ljudima dobre volje! Amin!".

Cijelo Cerićevo pismo pročitajte OVDJE.
Foto: Radio Sarajevo
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments