Monday, September 20, 2021
HomeVijestiSvijetTwitter u Srbiji obilježio medije koji su pod kontrolom Vlade. Vučić...

Twitter u Srbiji obilježio medije koji su pod kontrolom Vlade. Vučić odmah našao krivca – “i Twiter mrzi Srbiju”

Hoće li mediji koje je Twitter označio da surađuju s Vladom Srbije imati zbog toga neke posljedice? Tamošnja vlast s ogromnom strašću sada podržava te medije i uspjela je da tu potpuno opravdanu kritiku, po običaju, okrene u svoju, donosi N1.

Čim je plava ptica javno procvrkutala tko su provladini mediji, Srbija je na tu objavu hitno reagirala u stilu “rekla mi jedna ptičica” i dežurni krivac je isto tako hitno otkriven – i Twitter mrzi Srbiju.

“Nego s kim će surađivati, s tajkunima, lopovima i kriminalcima, najnormalnije je surađivati s Vladom, a to dovodi do drugog pitanja: Tko je u stvari cenzor? Oni su pravi cenzori i jedva čekam da mi isključe Twitter, da budem još jedan Trump u svijetu”, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

To predsjednikovo prozivanje Twittera, prenijeli su i svjetski mediji.

AP piše sljedeće: “Autokratski lider Srbije Aleksandar Vučić izazvao je Twitter da mu zatvori profil, kao što je to učinio s Donaldom Trumpom, nakon što je nekoliko medija pod njegovom kontrolom ta društvena mreža označila kao povezane s državom. Vučić, bivši ultranacionalist, čvrsto kontrolira medije u Srbiji od kada je došao na vlast prije 10 godina. Srpski provladini mediji, uključujući i državnu televiziju, redovno napadaju nekoliko preostalih nezavisnih medija u Srbiji, tvrdeći da ih kontroliraju korumpirana opozicijska lica ili zapadne ambasade.”

“Apsurdno je ovo što je izjavio predsjednik Vučić, to je ispod svakog dostojanstva. Najbolji dokaz o čemu se radi, dakle da je Twitter u pravu i da su to mediji koji su podrška vlasti, reakcija je vlasti na ovu informaciju Twittera. Pogledajte s kolikom strašću i s kolikom srdžbom predstavnici vlasti sada podržavaju te medije”, smatra profesor Fakulteta političkih znanosti Rade Veljanovski.

Profesor Veljanovski objašnjava i da među medijima nema apsolutno nezavisnih, ali da je njihova osnovna uloga širenje kritičkog mišljenja, a ne konstantno predstavljanje vlasti u najboljem svjetlu. To što je javni servis i grupu privatnih kuća s nacionalnom frekvencijom Twitter prepoznao kao medije u kojima država kontrolira uređivački sadržaj, može značiti prije svega javnosti u inozemstvu, ne i ovdje”, poručuje urednik portala Nova Ratko Femić.

“Vučić je reagirao maestralno, evo vidite te svjetske moćne kompanije su obilježile nas, vas, medije koje vi pratite, mene su obilježile, ali ja sam spreman boriti se, tako da je on okrenuo tu priču u svoju korist”, kaže Femić.

Javni servis je odluku Twittera ocijenio kao neutemeljenu i političku i zbog toga, kako priopćuju, RTS neće više objavljivati na toj mreži. Inače, srpski zakon o medijima u članku 6. zabranjuje monopol u javnom informiranju, tj. dominaciju određenog političkog stava i ideologije u većem broju medijskih kuća.


DP

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments