Bolesti voća napadaju: Preporuke voćarima za zaštitu trajnih nasada

0
1

Posljednje padaline povećale su zalihe vlage u zemljištu i zraku što, uz porast temperatura, stvara idealne uvjete za nastanak bolesti i napad kukaca na voćne vrste. Kod jabučastih i koštičavih voćnih vrsta, osim kod trešanja i višanja, preporučuje se primjena kontaktnih i sistemičnih fungicida koji mogu zaustaviti infekciju nastalu u prethodnih nekoliko dana.

Zbog viška vode mnogi voćari proteklog tjedna nisu mogli strojevima ući u voćnjake i obaviti tretiranja. Ako nakon tretiranja dođe do jačih padalina, više od 20 mm/m2 potrebno je ponoviti tretmane jer dolazi do ispiranja depozita s površine listova i stabala.

Jabuke napada krastavost i pepelnica, a krušku i buha

Kod jabuka plodovi su veličine oko dva centimetra i očekuje se jača pojava krastavosti plodova i listova (Venturia inaequalis) i pepelnice (Podosphaera leucotricha).

Također, ubrzo će krenuti i piljenje ličinki prve generacije savijača jabuke (Carpocapsa pomonela) najznačajnijeg štetnika jabuka.

Kod krušaka, osim fungicidnih tretmana protiv krastavosti listova i plodova krušaka (Venturia pyrina) paotrebno je pratiti prisustvo druge generacije kruškine buhe (Psylla sp.) koja će, u narednim danima, obaviti polaganje jaja. Neophodan je i monitoring prisustva savijača jabuke koji također uzrokuje crvljivost plodova krušaka.

Šljivama i breskvama prijete kukci

Šljive su u fazi čišćenja plodova. Registrirano je prisustvo jaja prve generacije šljivinog savijača (Grapholita funebrana), a zbog povećane vlažnosti i ispiranja zaštitnih sredstava, važno je obaviti tretman fungicidima protiv šupljikavosti lišća (Stigmina carpophila) i plamenjače šljiva (Polystigma rubrum). Na plodovima su registrirana jaja šljivinog savijača.

Breskve su u fazi intenzivnog rasta plodova. Međutim, sada je kritičan period za zaštitu od šupljikavosti lista, a u nasadima je već zabilježen napad ličinki prve generacije breskvinog savijača (Cydia molesta) koji izaziva štetu na plodovima.

Pripaziti na karencu kod trešanja i višanja

Kod trešanja i višanja zabilježen je imago trešnjine muhe (Rhagoletis cerasi). Plodovi su u fazi početka obojenosti, posebice u nižim krajevima, a zbog velike vlažnosti i intenzivnih padalina proteklih dana postoji opasnost pucanja pokožice plodova i infekcije uzročnikom truleži plodova Monilinia sp.). Savjetujemo tretiranja fungicidima kraće karence, tj. najduže 14 dana.

Malina kasni s cvjetanjem

U nasadima malina ubrzo se očekuje cvjetanje koje, zbog padalina i niskih temperatura, kasni dvadesetak dana. Pojavila se ljubičasta pjegavost izdanaka i pupoljaka malina (Didymella applanata), a zbog vode koja leži na tlu, u nasadima bez nagiba, očekuje se pojava fitoftore, truleži korijena maline (Phytopthora fragariae var.rubi) koja može pričiniti ogromnu štetu, piše agroklub.com.

Od izuzetne je važnosti da se spriječi zabarenost zemljišta i višak vode u zoni korijena malina. Uočeni su i simptomi napada eriofidne grinja lista (Phylocoptes gracilis) i malinin pupar (Byturus tomentosus).