Wednesday, September 22, 2021
HomeVijestiHrvatskaBožinović: Od 1. rujna planiramo otvoriti zatvorene dijelove kafića

Božinović: Od 1. rujna planiramo otvoriti zatvorene dijelove kafića

U posljednja 24 sata zabilježeno je 596 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3.353. Među njima su 372 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 47 pacijenata. Preminule su 2 osobe.

Pressica Stožera  održana je danas s početkom u 11 sati. Na pitanja novinara odgovarali su ministri Božinović i Beroš. Uz sve ostalo što prati ovakve nastupe jedno od bitnijih pitanja je bilo o radu ugostiteljskih objekata,


Upitani jesu li se sastali s ugostiteljima i kako će izgledati jesen za vlasnike kafića, Božinović je rekao da su razgovarali s predstavnicima Nacionalne udruge ugostitelja. “Razgovarali smo s njima ne samo danas, nego i posljednjih dana. Ja se pridružujem i ovoj ocjeni ministra Beroša, da nam je upravo jedan balans mjera koje je donio Stožer, uz sve aktivnosti koje spadaju pod ingerenciju Ministarstva turizma omogućio da praktički i de facto cijeli kolovoz taj najvažniji dio Hrvatske, a to je jadranska Hrvatska, ostane u narančastoj zoni”, rekao je Božinović.

Podsjetio je da je Stožer i prošle godine održao sastanak s ugostiteljima. “Polazište je da je virus tu i da ga se nećemo riješiti dok ne postignemo puno veću procijepljenost, a dok se to ne dogodi, moramo naučiti živjeti s njim i potrebna nam je veća osobna odgovornost. Teško je zamisliti da itko u Hrvatskoj više ne zna one elementarne stvari i o virusu, ali i o tome kako se zaštititi”, rekao je Božinović.

Otvaraju se zatvoreni dijelovi kafića

Ponovio je o kojim se mjerama radi, održavanju osobne higijene, izbjegavanje bliskih kontakata, prozračivanje prostora u kojemu se boravi. “Ono što su nas nekada plašili s propuhom, sad je svakih 10-15 minuta dobro napraviti propuh, jer se raspršuje aerosol”, rekao je Božinović.

“Da, planiramo otvoriti zatvorene dijelove kafića i objekata koji u ovom trenutku spadaju u tu kategoriju i to već od 1. rujna, dakle od sljedećeg tjedna. Naravno, uz preporuke koje će izraditi HZJZ”, rekao je Božinović.

“Radno vrijeme će ostati najduže do ponoći, onako kako je to utvrđeno zakonom. U tom smislu se neće ništa promijeniti, osim tih zatvorenih dijelova kafića, uz preporuke HZJZ-a, bit će mogućnost da rade”, dodao je Božinović.

Beroš apelira

Nama je fokus sačuvati najstarije, izgledi za teži oblik bolesti su kod njih najveći. Aktivirat ćemo dodatne mobilne timove i dodatnu patronažu za naše najstarije, rekao je Beroš.

Javno apeliram na sve starije sugrađane, nemojte zanemariti opasnost ove bolesti. Liječnici će svima omogućiti cjepivo, pozivam sve da iskoriste tu mogućnost. To nam je važno i za jesen, kako sad sijemo, tako ćemo i žeti, poručio je Beroš.

“Činjenica je da smo mi tijekom ljeta, da se odvijalo ugostiteljstvo na otvorenom, uzeli smo u obzir i veliki broj stranih državljana, da tako smanjimo širenje, doveli smo se lani u situaciju da nam je završila sezone sredinom kolovoza. To se ove godine nije dogodilo, taj dio smo držali pod kontrolom uz veliki angažman lokalnih stožera”, rekao je Capak.

Novi moment u odnosu na prošlu godinu jest i da nismo imali cjepivo, nije bilo ni na vidiku. Danas ga imamo, iako ne možemo biti sasvim zadovoljni brojem cijepljenih. Sve uzimamo u obzir kada donosimo odluke, dodao je.

DP

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments