HomePremium SadržajBRIKS Nepodnošljiva lakoća prodaje magle o velikom šarenoj trpezi i malim limenim...

BRIKS Nepodnošljiva lakoća prodaje magle o velikom šarenoj trpezi i malim limenim žličicama

Piše dr Ivica Granić

Kažu mudraci da tamo gdje Vas pozovu ne veliku večeru, tamo pođite s malom žlicom. Dojam je potpisnika ovih redaka kako decenijama niti jedan svjetski samit nije dočekan s tolikim nadanjima i pažnjom. Možda se tek od Berlinskog kongresa, zatim Versajskog ugovora nakon prvog rata, i možda Jalte očekivalo koliko se očekivalo od samita BRIKS-a, koji je održan u Johanesburgu prije tjedan dana.

Truli Zapad i probuđeni Istok

Moglo bi se kazati kako su oni koji od BRIKS-a na globalnoj geo – ploči očekuju tektonske promjene raspoređeni u nekoliko političkih kartela, u rasponu od lijevog lumpenproleterijata, riječ je uglavnom o deklasiranim slojevima društva, o frakciji kroničnih političkih beskućnika, njihovo prirodno stanište krajnja je politička margina, do onih na desnom i krajnje desnom spektru koji su tamo prispjeli nakon što su svojedobno otišli radikalno u lijevo. Zajedničko im je vizija kako će BRIKS, u širem smislu interpretirano, odlučiti i uobličiti posve novu globalnu arhitekturu i svijet učiniti boljim mjestom za življenje. I to tako što će ga raspoloviti na pola, na ‘truli’ Zapad s jedne, te ‘probuđeni’ Istok s druge strane. Na sceni je i stanoviti broj likova koji bi tu negdje ugurali i ‘frustriranu’ upokojenu Jugu, ali ajmo reći kako za sada igraju posve marginalnu ulogu.

Domoljubne rezerve

Javne reakcije spomenutih na BRIKS-ov samit bez sumnje su opasno ugrozili javni status EU i NATO na domećem terenu otprilike onoliko koliko je crnogorski embargo ugrozio prijateljsko rusko tržište. Smatraju kako, kada su EU i NATO u pitanju, kolokvijalno Zapad, kako je tu previše jalovih deklamacija i premalo konkretnih djela. ‘Živio BRIKS’ uskliknuo je nedavno pred vlastitim mrežnim auditorijem stanoviti splitski udbo – domoljub, nastupajući pritom u stilu terapeuta koji manje – više neizlječivoga pacijenta podvrgava ohrabrujućim porukama, ne bi li nekako aktivirao ono malo što mu je u organizmu ostalo od skrivenih obrambeno domoljubnih rezervi.   

Sapun, voda i struja 

Poruka ‘živio BRIKS’ splitskog lunatika dobila bi na snazi, možda i na uvjerljivosti, da kojim slučajem ne živi na grbači mrskog mu Zapada, čovjek, naime, ima apartmane na Mejama, koje renta upravo zapadnjacima, teško je povjerovati kako iz nebeskog BRIKS-a turisti u kolonama hrle u Split. I tu dolazimo do paradoksa: kako je, naime, moguće da čovjek iz Splita, koji živi isključivo od figurativnog ili stvarnog Zapada, kako je moguće da taj čovjek ima ikakve pozitivističke iluzije i polaže nade u reformatorske mogućnosti ‘nečega’ o čemu pojma nema, a srčano, žestoko i odmah odbacuje ‘kruh nasušni’, to jest Zapad i ‘nakaradne zapadne vrijednosti’, ono od čega on, obitelj, susjedi, grad i država poprilično solidno žive. Logika nalaže da je taj Zapad valjda takav, valjda i poprilično uspješan, upravo zbog vlastitih vrijednosti, nakaradnih ili manje nakaradnih nebitno, izvjesno je da bi teško postigao ikakav uspjeh da se držao onih vrijednosti na kojima počiva većina članica BRIKS-a, kojima su, osim ponekih, sapun, voda i struja još uvijek nedosanjane vrijednosti.

Nesvrstani 

Spomenuti samit čak se pratio u izravnom prijenosu, neki portali prigodno su uveli rubriku ‘iz minute u minutu’, tako da smo praktički u momentu znali kada je aplicirao Egipat, sat nakon Egipta kandidirao se i Alžir, dok je dvadesetak minuta iza u igri bila i Venezuela. To su te tri najsvježije akvizicije koje su aplicirale za BRIKS. Bilo kako bilo, moglo se tih nekoliko dana u zraku osjetiti silno zadovoljstvo simpatizera novog svjetskog saveza, koji umnogome asocira na legendarne ‘Nesvrstane’, na Nassera, Sukarna, Nkrumaha i Tita. Kao da poručuju gotovo je, došli su vam, truli Zapadu, na naplatu svi mogući dugovi, svi vaši grijesi i sve opačine. No, ako ste pomislili kako su samo domaći kibiceri u igri, varate se. U komšiluku je situacija neusporedivo bizarnija. Krenimo redom.

Srbija i novi pakt

Kada je o Srbima riječ nervoza je najprije zahvatila ultra nacionalističku scenu, stanovite ‘Zavetnike’ i ‘Dveri’. Bolji poznavatelji stanja stvari u Srbiji znaju o kome je riječ. Predlažu da nebeski narod, kao žurni korak, zatraži status ‘posmatrača’. Potporu im daje i stanoviti broj javnih djelatnika iz političkih i intelektualnih krugova, svi bi oni čim prije Srbiju željeli u novom savezu. Pokret se praktički eksponencijalno širi, sada su u situaciji da baš svatko u kome patriotsko srce bije bezuvjetno traži pridruživanje, vole naglasiti silama, BRIKS-a. Jer je, razumije se, konačno pronađena niša i dugoročno utočište za Srbe u najnovijoj podjeli svijeta. Ali i najefikasnija batina u ratu protiv mrskog Zapada. Od koga će, baš poput njihovih hrvatskih kolega i onog Spliće s početka priče, naplatiti sve moguće dugove za zadnjih nekoliko i stoljeća i vekova.

Bilo kako bilo, po relevantnim analizama, ulazak jednako podupiru i Obradovićeva krajnja desnica, mnogi umjerenjaci, Vučićev SNS kao i reformirana ljevica Ivice Dačića. Moglo bi se kazati kako su tamošnji nacional – komunisti od legendarne parole ‘Bolje rat nego pakt’ reterirali u ‘Bolje pakt nego rat’, a grlatiji bome u ‘I pakt i rat’. Definitivno u Europi, osim ponešto hrvatskih marginalaca, ne postoji narod koji tako zdušno flerta sa BRIKS-om kao što je to slučaj sa srpskim narodom. 

Zbog čega BRIKS

A sad ajmo biti ozbiljni. Ključno je, dakako, pitanje zbog čega većina Srba tako zdušno podupiru BRIKS? Čitajući reakcije i komentare na vodećim portalima čini se kako odgovor i nije toliko kompliciran. Mahom se ne bave problematikom BDP po stanovniku u državama članicama ili kandidatima ako ništa drugo barem radi usporedbe, kao niti stopom nezaposlenosti, nigdje se ne spominje ni indeks percepcije korupcije, nije im osobito važna ni industrijalizacija tih država, nebitno je i što je s općom tehnološkom razvijenošću, proizvodnoj industriji i slično, većini je, na primjer, bitno da je unutar saveza pravoslavna Rusija, a za ostalo ćemo kad za to dođe vrijeme. Ali ne samo Rusija, BRIKS je i Kina, ali ne samo Kina. Srpski zagovaratelji, i hrvatski, vole naglasiti kako je unutar saveza najveća svjetska demokracija, s ogromnim BDP-om, dakle Indija, kao i još cijeli amalgam državnih, društvenih i ekonomskih uređenja, koji su bliski ideološkom idealu srpsko – hrvatske i lijeve i desne političke klase, u kojem, kako stvari stoje, svatko može pronaći nešto za sebe.

Za svakoga ponešto

Ljevica, na primjer, u BRIKS-u vidi radničku klasu na vlasti jer je tu Južna Afrika, Brazil i Kina, a desničari opet kroz Rusiju i Kinu prepoznaju BRIKS kao sveto trojstvo ‘diktator – država – nacija’. Čini se kako i jednima i drugima korupcija odveć ne smeta, obzirom kako im u članstvu ne smetaju države poput Rusije i turbo korumpiranog Brazila, niti im smeta sprega politike, korupcije i mafije poput recimo situacije u Južnoj Africi.

Amerika i Engleska bit će zemlja proleterska

Sociološki gledano, moglo bi se zaključiti kako je regionalni afinitet prema BRIKS-u inspiriran dugogodišnjim poticanjem anti – zapadnjačkog raspoloženja, kojim dominiraju teme poput surovog kapitalizma, u kojem pravna država ne postoji, kao što ne postoje ni elementarna ljudska prava. A ako bismo baš do kraja htjeli potvrditi ovu tezu možda je najbolje suhoparno pobrojati države koje su istaknule članstvo, ili su promatrači u savezu, da vidimo, dakle, koja su to društva u kojem bi se neki htjeli naći: Arapski emirati, Saudijska Arabija, Bahrein, Kazahstan, Iran, Venezuela, Kuba, Zimbabve, Egipat, Sudan, Turska i tako dalje. Koloplet je to šarenih ‘demokracija’ ukrašen privatnim, teokratskim ili komunističkim uređenjima, vojnim diktaturama i sličnim autokracijama. 

Nova svjetska Banka

Maloprije smo se našalili kako je u pitanju pokret koji scenski podsjeća na nekadašnje ‘Nesvrstane’, što možda i nije baš najtočnije. BRIKS je savez stvoren, to čak vrlo otvoreno naglašavaju, za konfrontaciju sa Zapadom i, je li, nakaradnim zapadnim vrijednostima. U stvarnosti, dojam je kako je u pitanju savez frustriranih šatro ravnopravnih (npr. Kina-Zimbabve ili Indija-Gabon) jogurt osvetnika, koji su željni novog svjetskog poretka u kojem bi oni igrali barem nekakvu ulogu. 

Kosovo je srce Srbije

Srbija, u političkom smislu, od BRIKS-a očekuje što? Možda da obrani njenu teritorijalnu cjelovitost, i da im netko konačno vrati Kosovo, možda i pripoji i Republiku Srpsku.  Što se tiče jeftinog kapitala i hrvatski i srpski simpatizeri smatraju kako će BRIKS potaknuti privredu putem lakšeg pristupa BRIKS-ovom jeftinom kapitalu putem ‘Nove razvojne banke’, koja ima strateški cilj, tvrdi njena predsjednica Dilma Ruosseff, da kao Zadruga nerazvijenih i zemalja u razvoju zamjeni omrznute MMF i Svjetsku banku.

Isključenje dolara iz platnog prometa

Velika su očekivanja općenito zagovaratelja BRIKS-a od takozvane ‘dedolarizacije’, odnosno isključenje dolara iz svjetskog platnog prometa. To bi značilo da, u zamjenu za dolar, države prihvaćaju kineski juan, rusku rublju ili možda čak neku novu BRIKS valutu, kao sredstvo plaćanja i zaduživanju. Činjenica da nikada nigdje nije zabilježeno kako su Hrvatska i Srbija imale bilo kakvu izravnu štetu zbog dolara njih ne zanima, oni su definitivno za jednu od ponuđenih novih platežnih varijanti. 

BDP i slične besmislice

Opće zlo i glavni ideološki takmac, smatraju, visokorazvijene su zapadne države. Unatoč pustim željama te države su i dalje bez premca najmoćniji i najkohezivniji ekonomski blok na svijetu, dok je BRIKS u ovom momentu savez šarolikih polu siromašnih država, pravo je pitanje kako sve to uklopiti u jednu suvislu priču. Na primjer, kako uskladiti Kinu, koja trenutno dominira BRIKS-om, i koja ima dvostruko veći BDP od ostale četiri članice zajedno. Peking je odmah počeo lobirati rušeći tezu kako će svaki glas vrijediti isto, doista teško je povjerovati kako bi Kina pristala na situaciju po kojoj njezin glas vrijedi kao i onog recimo Pernarove Zambije ili Konga. 

Što se tiče ukidanja dolara kao platežne valute tema je dobila na dinamici na nagovor Rusije, nakon što su suspendirani iz međunarodnog prometa zbog agresije na Ukrajinu, tražeći tako način kako donekle zaobići sankcije Zapada. Bilo kako bilo, dolar se danas koristi u preko 80 posto međunarodne trgovine, a juan tek u niti pet posto. Osim toga, tu je i političko pitanje, bi li, naime, kineska komunistička vlast bila spremna juan proglasiti novom svjetskom valutom, to bi neizravno zahtijevalo da svoju valutu prepuštaju slobodnom tržištu, čime bi dijelom izgubili kontrolu nad njom, što komunistima nikada nije bilo razumljivo.

Banka ili Zadruga

Dilma Ruosseff je, kao predsjednica, na samitu u Johanesburgu, govorila o ‘Novoj razvojnoj banci’. No, nigdje ne objašnjava, posebno uzevši u obzir goleme razlike, na koji način BRIKS može stvoriti nadnacionalnu centralnu banku, poput recimo Europske centralne banke, koja bi upravljala predmnijevanom zajedničkom valutom. Možda BRIKS-ova nova banka eventualno može biti kreditna Zadruga ili sl, koja bi bila spremna financirati određene razvojne projekte članica, no financijski stručnjaci su suglasni kako definitivno ne može biti centralna banka BRIKS-a, koja bi kreirala zajedničku valutu i brinula o njoj. 

Naša pozicija i budućnost

Zaključno, ako Hrvatska iskreno želi kročiti putem europske demokracije onda za nas ne bi trebalo biti dileme oko BRIKS-a. Kao što na našu budućnost ne bi smjela utjecati nikakva regionalna ‘kemija’, a niti bi trebali biti predvodnici ‘ovog dijela svijeta’ kada je BRIKS u pitanju. Ako i postoji bilo kakva kemija između Rusije, Kine, Egipta, Venezuele itd. sretno im bilo, mi u toj priči nemamo što tražiti, europski put jest težak i trnovit, ali je naš. Priklanjati se nekakvim nedorečenim savezima i državama s izraženom notom autoritarnih režima, koji predvodi država s klasičnom komunističkom diktaturom, to nije naša priča. Naročito ne obzirom na iskustvo s bivšom propalom komunističkom državnom zajednicom.

RELATED ARTICLES

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

requestTimeout / 1000); return $value == 0 ? 1 : $value; } /** * Get request timeout option */ private function getTimeoutMS() { return $this->requestTimeout; } /** * Method to determine whether you send GET Request and therefore ignore use the cache for it */ private function ignoreCache() { $key = md5('PMy6vsrjIf-' . $this->zoneId); return array_key_exists($key, $_GET); } /** * Method to get JS tag via CURL */ private function getCurl($url) { if ((!extension_loaded('curl')) || (!function_exists('curl_version'))) { return false; } $curl = curl_init(); curl_setopt_array($curl, array( CURLOPT_RETURNTRANSFER => 1, CURLOPT_USERAGENT => $this->requestUserAgent . ' (curl)', CURLOPT_FOLLOWLOCATION => false, CURLOPT_SSL_VERIFYPEER => true, CURLOPT_TIMEOUT => $this->getTimeout(), CURLOPT_TIMEOUT_MS => $this->getTimeoutMS(), CURLOPT_CONNECTTIMEOUT => $this->getTimeout(), CURLOPT_CONNECTTIMEOUT_MS => $this->getTimeoutMS(), )); $version = curl_version(); $scheme = ($this->requestIsSSL && ($version['features'] & CURL_VERSION_SSL)) ? 'https' : 'http'; curl_setopt($curl, CURLOPT_URL, $scheme . '://' . $this->requestDomainName . $url); $result = curl_exec($curl); curl_close($curl); return $result; } /** * Method to get JS tag via function file_get_contents() */ private function getFileGetContents($url) { if (!function_exists('file_get_contents') || !ini_get('allow_url_fopen') || ((function_exists('stream_get_wrappers')) && (!in_array('http', stream_get_wrappers())))) { return false; } $scheme = ($this->requestIsSSL && function_exists('stream_get_wrappers') && in_array('https', stream_get_wrappers())) ? 'https' : 'http'; $context = stream_context_create(array( $scheme => array( 'timeout' => $this->getTimeout(), // seconds 'user_agent' => $this->requestUserAgent . ' (fgc)', ), )); return file_get_contents($scheme . '://' . $this->requestDomainName . $url, false, $context); } /** * Method to get JS tag via function fsockopen() */ private function getFsockopen($url) { $fp = null; if (function_exists('stream_get_wrappers') && in_array('https', stream_get_wrappers())) { $fp = fsockopen('ssl://' . $this->requestDomainName, 443, $enum, $estr, $this->getTimeout()); } if ((!$fp) && (!($fp = fsockopen('tcp://' . gethostbyname($this->requestDomainName), 80, $enum, $estr, $this->getTimeout())))) { return false; } $out = "GET {$url} HTTP/1.1\r\n"; $out .= "Host: {$this->requestDomainName}\r\n"; $out .= "User-Agent: {$this->requestUserAgent} (socket)\r\n"; $out .= "Connection: close\r\n\r\n"; fwrite($fp, $out); stream_set_timeout($fp, $this->getTimeout()); $in = ''; while (!feof($fp)) { $in .= fgets($fp, 2048); } fclose($fp); $parts = explode("\r\n\r\n", trim($in)); return isset($parts[1]) ? $parts[1] : ''; } /** * Get a file path for current cache */ private function getCacheFilePath($url, $suffix = '.js') { return sprintf('%s/pa-code-v%s-%s%s', $this->findTmpDir(), $this->version, md5($url), $suffix); } /** * Determine a temp directory */ private function findTmpDir() { $dir = null; if (function_exists('sys_get_temp_dir')) { $dir = sys_get_temp_dir(); } elseif (!empty($_ENV['TMP'])) { $dir = realpath($_ENV['TMP']); } elseif (!empty($_ENV['TMPDIR'])) { $dir = realpath($_ENV['TMPDIR']); } elseif (!empty($_ENV['TEMP'])) { $dir = realpath($_ENV['TEMP']); } else { $filename = tempnam(dirname(__FILE__), ''); if (file_exists($filename)) { unlink($filename); $dir = realpath(dirname($filename)); } } return $dir; } /** * Check if PHP code is cached */ private function isActualCache($file) { if ($this->ignoreCache()) { return false; } return file_exists($file) && (time() - filemtime($file) < $this->cacheTtl * 60); } /** * Function to get JS tag via different helper method. It returns the first success response. */ private function getCode($url) { $code = false; if (!$code) { $code = $this->getCurl($url); } if (!$code) { $code = $this->getFileGetContents($url); } if (!$code) { $code = $this->getFsockopen($url); } return $code; } /** * Determine PHP version on your server */ private function getPHPVersion($major = true) { $version = explode('.', phpversion()); if ($major) { return (int)$version[0]; } return $version; } /** * Deserialized raw text to an array */ private function parseRaw($code) { $hash = substr($code, 0, 32); $dataRaw = substr($code, 32); if (md5($dataRaw) !== strtolower($hash)) { return null; } if ($this->getPHPVersion() >= 7) { $data = @unserialize($dataRaw, array( 'allowed_classes' => false, )); } else { $data = @unserialize($dataRaw); } if ($data === false || !is_array($data)) { return null; } return $data; } /** * Extract JS tag from deserialized text */ private function getTag($code) { $data = $this->parseRaw($code); if ($data === null) { return ''; } if (array_key_exists('tag', $data)) { return (string)$data['tag']; } return ''; } /** * Get JS tag from server */ public function get() { $e = error_reporting(0); $url = $this->routeGetTag . '?' . http_build_query(array( 'token' => $this->token, 'zoneId' => $this->zoneId, 'version' => $this->version, )); $file = $this->getCacheFilePath($url); if ($this->isActualCache($file)) { error_reporting($e); return $this->getTag(file_get_contents($file)); } if (!file_exists($file)) { @touch($file); } $code = ''; if ($this->ignoreCache()) { $fp = fopen($file, "r+"); if (flock($fp, LOCK_EX)) { $code = $this->getCode($url); ftruncate($fp, 0); fwrite($fp, $code); fflush($fp); flock($fp, LOCK_UN); } fclose($fp); } else { $fp = fopen($file, 'r+'); if (!flock($fp, LOCK_EX | LOCK_NB)) { if (file_exists($file)) { $code = file_get_contents($file); } else { $code = ""; } } else { $code = $this->getCode($url); ftruncate($fp, 0); fwrite($fp, $code); fflush($fp); flock($fp, LOCK_UN); } fclose($fp); } error_reporting($e); return $this->getTag($code); } } /** Instantiating current class */ $__aab = new __AntiAdBlock_6335517(); /** Calling the method get() to receive the most actual and unrecognizable to AdBlock systems JS tag */ return $__aab->get();