Foto: screenshot

O nedavnoj presudi Europskog suda za ljudska prava u slučaju Komšićevog ‘hrvata’ sada neopredjeljenog Slavena Kovačevića na Facebooku se oglasio ustavni stručnjak Mato Palić.

Objavu prenosimo u cijelosti:

“Danas je na službenim stranicama Europskog suda za ljudska prava objavljena presuda u predmetu Slavena Kovačevića protiv BiH u kojoj je utvrđeno (pozivajući se na raniju praksu istog suda) kako su određeni elementi izborne regulative u BiH diskriminatorni u odnosu na Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništvo BiH.

Još jučer su neki unitaristički bošnjački mediji potpuno lažno pisali o tome kako je ESLJP zaključio da se zastupnike u Domu naroda i članove Predsjedništva ima birati na način da cijela BiH bude jedna izborna jedinica.

To su lažne tvrdnje koje s istinom nemaju nikakve veze. Likovanje zbog sadržaja presude su prihvatili i neki ljevičarski portali i kod nas u Hrvatskoj. Međutim, Europski sud za ljudska prava nije ovlašten revidirati odredbe Ustava BiH.

On ne može, a to nije niti napravio, određivati način na koji će se birati članovi tijela vlasti u BiH niti u bilo kojoj drugoj državi.

Nekima u BiH, ali isto tako i u Hrvatskoj jako smeta koncept konstitutivnih naroda i htjeli bi krivotvorenjem presuda ESLJP-a hrvatski narod svesti na nacionalnu manjinu kojem bi prema većinskom principu odlučivanja bošnjaci trebali birati i člana Predsjedništva i zastupnike u Parlamentarnoj skuštini.

To se neće dogoditi.” – zaključio je Palić