HomeŽivotBrončani iz hrvatskog olimpijskog osmerca odustao na pitanju za 250 000 kuna...

Brončani iz hrvatskog olimpijskog osmerca odustao na pitanju za 250 000 kuna na pitanju iz astrofizike. Kući otišao s osvojenih 125 tisuća kuna

Splitska veslačka legenda Igor Boraska večeras je u kvizu ‘Tko želi bit milijunaš?’ osvojio 125 tisuća kuna odustavši na pitanju za 250 tisuća kuna nakon što je potrošio sve džokere.

Diplomirani inženjer strojarstva i član slavnog brončanog olimpijskog osmerca iz Sydneyja 2000. godine nastup u popularnom kvizu počeo je u prošloj emisiji.

Večeras je odmah na početku točno odgovorio da švicarski nogometni prvoligaš Young Boys dolazi iz Berna (a ne iz Basela, Luzerna ili Züricha) te je s lakoćom stigao do pitanja za 64.000 kuna.

Nije previše dvojio niti koji je od arhitekata – Kenzō Tange, Antoni Gaudí, Jørn Utzon ili Le Corbusier, upamćen i po rečenici: “Mom se klijentu ne žuri”. Nakon što je ustvrdio da Gaudíjevo djelo, Sagrada Família odnosno bazilika Svete obitelji u Barceloni još nije dovršena, uslijedilo je i pitanje za 125.000 kuna.

Je li današnja kraljevina Nizozemska, Španjolska, Velika Britanija ili pak Norveška duže od dva stoljeća bila republika? Uz dvojbu između Nizozemske i Norveške, upustio se u rizik opredijelivši se za Nizozemsku. Bio je u pravu jer stranice povijesti te europske zemlje bilježe spomenutu faktografiju.

Igor Boraska /HRT

Na pitanju za četvrt milijuna kuna “dočekao” ga je legendarni Fritz Zwicky. Naime, trebalo je odgovoriti je li švicarski astrofizičar, uočivši da se neke galaksije gibaju prebrzo da bi i dalje ostale na okupu, naslutio postojanje crnih rupa, maglica, tamne tvari ili magnetara. Iako je Boraska bio u dilemi između crnih rupa i tamne tvari, te na trenutak imao i onu o ponovnom preuzimanju rizika, naposljetku je ipak odustao.

Usto, pogrešno je mislio kako je riječ o crnim rupama jer je, uvidjevši gravitacijsko ponašanje galaksije, 30-ih godina prošloga stoljeća Fritz Zwicky naslutio postojanje tamne tvari.

Uz to što je osvajač brončane medalje s Olimpijskih igara u Sydneyju 2000. godine Boraska je 1994. bio i član posade M2+ koja je postavila najbolje svjetsko vrijeme, 6:42.16, držeći ga idućih 20 godina.

Veslanjem se na najvišoj razini natjecao i u veteranskoj dobi te je kao 50-godišnjak bio član posade osmerca u kojemu su bili i braća Sinković.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments