Burno u Saboru, Raspudić Zekanoviću: ‘Primitivni ste, neuki i marginalni’! Suverenisti su HDZ-ova oporba, a ostali su oporba HDZ-u

0
Foto: Saborska TV

Danas se nastavlja 8. sjednica Hrvatskog sabora raspravom o prijedlogu odluke o imenovanju glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, donosi tportal

Marija Selak Raspudić pitala je: Mislite li da je postupak imenovanja bila farsa. Mi smo tjednima znali tko je ministričin kandidat. Puknuo je trač da je to gospodin Šveb, i gle on je kandidat. Sve je samo farsa, pravi kandidati se dogovaraju na ručkovima i mimo očiju javnosti.

Natalija Martinčević, predsjednica nadležnog odbora, rekla je da ne može znati tko što dogovara i da je deponiranje glasova pozitivna praksa.

Foto: Saborska TV

Nino Raspudić kazao je da je dvoje HDZ-ovaca koji nisu mogli prisustvovati sjednici koja je kasnije poništena, deponirali svoje glasove, iako nisu mogli znati tko su kandidati.

Božo Petrov (Most) pitao je Martinčević je li joj jasno da osoba koju podržava, podržava preko natječaja koji nije u skladu sa zakonom? On je sam priznao, podsjeća Petrov, da je u sukobu interesu. Jeste li svjesni da je već oštetio HDZ.

Martinčević je kazala da su prihvaćene sve pravovaljane kandidature, svi su dobili uvid u njihove programe i donesena je odluka većinom članova.

Siniša Hajdaš Dončić kazao je da Martinčević dolazi iz stranke koja se zove Reformisti i da bi trebala doprinositi reformama. Pitao ju je misli li da će izborom ovog ravnatelja doći do promjene na HRT-u.

‘Mi smo od strane nadzornog odbora dobili kandidate i odlučili temeljem programa i kvalifikacija o kandidatima’, odgovorila je.

Vilim Matula (Možemo!) kazao je se nema ništa ‘bitno pozitivno i dobro izgovoriti o gospodinu Švebu’. ‘Razumijem koalicijske odnose i što je vas natjeralo da morate sve dovesti do kraja. Vi ste jučer bili svjedokinja atmosferi na sjednici odbora i koliko je dobrih argumenata bilo iznijeto, međutim ako ste mogli vidjeti jučerašnji Dnevnik na HRT-u i vidjeti kako su izvijestili o tome’, kazao je.

Martinčević je kazala da će izbor novog ravnatelja poboljšati kvalitetu HRT-a i informativnog programa.

Foto: Saborska TV

Katarina Peović (Radnička fronta) kazala je da odbor i Sabor imaju mogućnost smijeniti Nadzorni odbor. Znali ste da je kandidat u debelom sukobu interesu i mogućost je da će izbor pasti na Ustavnom sudu. Trebao je predati dokument u kojem nedvojbeno dokazuje da nije u sukobu interesa’, kazala je.

Martinčević je kazala da je odrađeno sve po zakonu i da bi protuzakonito bilo intervenirati u odluke Nadozornog odbora.

Krešo Beljak (HSS) kazao je da joj mu je žao Martinčevića jer govori u množini, ‘mi, mi, mi’. Kazao je da sudjeluje u farsi oko izbora novog ravnatelja. ‘Sumrak HRT-a će ovim izborom postati totalni crni mrak’, kazao je.

Marin Miletić (Most) kazao je da se brani čovjeka u eklatantnom sukobu interesa, a da je s HRT-a pobjeglo stotine ljudi. ‘Kako mislite da će se spasiti tonući Titanik HRT-a?, pitao je. Martinčević je rekal da je sve po proceduri.

Nikola Grmoja (Most) kazao je da imamo vađenje Natalije Martinčević na nadzorni odbor HRT-a. ‘Pa tko je birao sve te ljude. No tamo je i Čutura koji je u sukobu interesa, on odobrava serije u kojima glumi. Mi smo pokazali i hrvatskoj javnosti što ste kao predsjednica odbora išli napraviti, uhvaćeni ste s prstima u pekmezu i sada se vadite’.

Sandra Benčić (Možemo!) tražila je stanku.

Martinčević je kazala da je sve po proceduri. Ispričala se kaže, za sjednicu sazvanu na nepravilan način, sazvana je nova sjedica i donesena je pravovaljana odluka.

Zekanović je ponovno kazao da je oporba izvodila cirkus. Raspudić je odgovorio da nisu izvodili cirkus i da su Suverenisti HDZ-ova oporba, a ostali su oporba HDZ-u.

‘Primitivni ste, neuki i marginalni’, kazao je Raspudić.

Raspudić je zaslužio opomenu. Zekanović ju je također dobio jer je nabrajao geološka razdoblja planete te izjave da postoje pametni i pametnjakovići.

Foto: Saborska TV

Izlaganje klubova

Božo Petrov u ime kluba Mosta na početku sjednice potegnuo je pitanje rasta cijene goriva i inflacije.

Kazao je da je guverner HNB-a Boris Vujčić neki dan kazao da će nekima krediti skočiti za deset do 20 posto. Pita se je li to Vujčić znao kada je prije desetak dana kada je bio u Saboru. ‘Mi smo ga pozvali da javnost čuje što se događa, da se možemo pripremiti ako nas nešto čeka. Nismo ništa čuli, a nešto se događa. Imate osnovne živežne namirnice skuplje za 30 posto. O gorivu ne treba niti pričati. Tko god je htio pratiti mogao je vidjeti da se to događa po svijetu. Što je radila država i guverner Vujčić. U Zakonu o HNB-u stoji da treba štitit cijene proizvode. Vlada treba štitit standard građana’, kazao je. Podsjetio je da je tako bilo 2008. kada se tvrdilo da je naše gospodarstvo neovisno. ‘Imamo na pomolu savršenu ekonomsku oluju. Manjak proizvoda, rasta cijena, kamatnih stopa. Što je konkretno država napravila po ovom pitanju?, pita se.

U ime kluba zastupnika HSS-a i Radničke fronte Katarina Peović podsjetila je da je ministar Aladrović tek rekao da će možda mijenjati minimalne plaće. ‘Do kraja listipada se po zakonu mora dignuti minimalna plaća. Aladrović obećava nešto što po zakonuu ionako mora napraviti’, kazala je.

Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti) kazao je da će glasati protiv prijedloga dsa se Šveb postavi za glavnog ravnatelja HRT-a. Naglasio da ne postoji ujediunjena oporba i da se Suverenisti nisu ujedini s nikim. Kada se okupi društvance oko pozornice, Suverenisti ne izvode cirkus. Mi smo za demokraciju’, kazao je.

‘Uz dužno poštovanje, ne mislimo s s vama grliti niti ikada uzurpirati ovu govornicu. Potrudit ćemo se da srušimo ovu vlast, no nismo za cirkus, nego za to da Hrvatski sabor ima svoj dignitet’, kazao je. Pozvao je one koji žele demokraciju da se pridruže referendumskoj inicijativi oko uvođenja eura.

Nikola Grmoja (Most) kazao je da je Zekanović povrijedio poslovnik i da nije bilo tog ‘cirkusa’ vladajući bi provukli glasanje o Švebu. Dodao je da će Most podržati referendum.

Zekanović je kazao da je njihovo pravo da ne sudjeluju o tome. Jandroković je obojici dao opomenu zbog povrede poslovnika.

Stjepo Bartulica u ime kluba Domovinskog pokreta kazao je da je Hrvatska hiper regulirana zemlja. ‘Iz ovakve logike proizlazi da su vladine mjere često uzrok problema, a ne rješenje. Ovo povećanje cijena energenata, to Vlada ne može kontrolirati, no želi stvoriti dojam da nešto čini. Postavlja se pitanje zašto druge vlade ne zamrzavaju cijene goriva. Mnogi upozoravaju na moguće posljedice tog poteza. Ovom intervencijom se izravno utječe na ponudu i potražnju. Može nastati nestašica goriva’, kazao je. Pita se zašto onda vlada ne ograniči cijenu stambenog kvadrata. Nije tako jednostavno i može izazvati više štete nego koristi. Predlaže da vlada smanji trošarine na goriva koje su među najvišima u novim članicama EU.

U ime kluba zastupnika SDP-a govori Siniša Hajdaš Dončić. ‘Ograničavanje cijene goriva bez kompenzacijskih mjera. Dovet će do zastoja. Imate bolju mjeru za to, od 12 kuna šet su trošarine. Bolja mjera su plivajuće trošarine koje rastu kada cijena goriva pada, a padaju kada raste.

Domagoj Hajduković u ime kluba socijaldemokrata kazao je da je oporba prisiljena doći za govornicu kako bi spriječila eklatantno kršenje procedure. ‘Vladajući se nisu u stanju niti pojaviti na sjednici odbora i dići rukicu za svog kandidata koji je u sukobu interesa koji i sam to priznaje’, kazao je. ‘Podsjećam da je HDZ itetako koruptivna organizacija i da je danas na vlasti HDZ dr. Ive Sanadera. Nosite teret svojih odluka i onih za koje ste dizali rukice. U toj fenmomenalnoj državi na moguće divljanje rata kredita, kaže nećemo skakati na prvu loptu. To je deseta lopta ne prva, kada guvenrner HNB-a da upozorenje. Ne skače se na prvu loptu ni kada je obnova od potresa u pitanju’, kazao je.

Marijana Puljak u ime kluba zastupnika Centra i Glasa kazala je da je 13.10. održan sastanak GSV-a o visokim cijenama energenata. Samo dan nakon zaključka da država ne treba intervenirati u cijene, donosi se uredba o ograničenju cijena naftnih derivata. ‘Što se dogodilo u međuvremenu za takav veliki zaokret u samo jedan dan. Je li to presuda Vrhovnog suda o HDZ-u. Vijest čija se važnost uporno umanjuje kroz vijesti državne radio-televizije. Vlada se odlučila na državni intervencionizam, no tvrtke su opalile šamar i najavile nestašicu derivata koje koriste noviji automobili. Nestašice nikada nisu dobre. Ako se ovako nastavi, može doći do nestašice i ostalih vrsta goriva’, kazala je.

‘Država se odlučila povećanje cijena goriva prebaciti na distributere. Država uzima 60 posto cijene litre goriva. Trošarine su državni reket. Trošarine idu na Hrvatske željeznice koje su u razini 18. stoljeća. Dio ide za Hrvatske ceste.

Bojan Glavašević u ime kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka kazao je da je prošli tjedan bio bilan za premijera i HDZ. ‘Najprije je piznao poraz oko izbora predsjednika Vrhovnog suda, potom je došla presuda za Fimi mediju i onda je zla opozicija blokirala izbor za glavnog ravnatelja HRT-a. Sigurno se čulo tiho jecanje violine koja je svirala tužaljku za našeg premijera i njegovu stranku’, kazao je. Hrvatska javnosat nikako da shvati da je on nasljednik Tuđmanovog HDZ-a, upao je u vremensku crvotočinu lociranu u Bruxellesu i preskočio HDZ Ive Sanadra, HDZ Jadranke Kosor i HDZ Tomislava Karamarka’, cinično je kazao Glavašević.

Miro Totgergeli u ime kluba zastupnika HDZ-a kazao je da slušamo kako Vlada neće poduzeti ništa oko rasta cijena i inflacije. ‘Neće se mijenati cijena energenata za pučanstvo. Građani ne trebaju nasjedati na zastrašivanja od strane oporbe. Naši građani plaćaju manju cijenu struje i plina od mnogih u našem okruženju i tako će biti do proljeća iduće godine. Hrvatska će biti među zadnjim zemljama koja će povisiti cijenu struje. LNG terminal osigurava novi dobavni pravac plina. Podzemna skladišta su puna. Istovemeno eurospka skladišta su na 75 posto, a naša na preko 90 posto’, kazao je.

‘Ograničenjem cijene goriva osiguran je mir u gospodarskom sektoru. Da toga nije bilo, danas bi cijena goriva bila na 12 kuna. Vlada je prva u EU donijela ovu uredbu i stabilizirala cijene goriva. Ukoliko kroz mjesec dana ne dođe do stabilizacije cijena, Vlada će opet reagirati novim mjerama’, smatra.

Nakon iznošenja stavova klubova zastupnika, Peđa Grbin tražio je stanku vezano uz točku dnevnog reda za imenovanje glavnog ravnatelja HRT-a jer je Šveb u ‘eklatantnom sukobu interesa’. Predložio je da zajedno upute poruku da se cenzura na HRT-u ne smije događati i da sukob interesa nije prihvatljiv i da se sve tužbe koje se podnose protiv novinara moraju hitno povući’.

Stanku je tražio i Nino Raspudić u ime kluba Mosta isto tako zbog Šveba. Kaže da se Kazimir Bačić, bivši ravnatelj HRT-a koji je jutro pušten iz pritvora i ‘kruži okolo’ ne mora brinuti jer dobiva dostojnog nasljednika. Podsjetio je da Šveb nije dao izjavu da nije u sukobu interesa, već da neće biti u skukobu interesa.

Sandra Benčić je nakon stanke opet tražila stanku, no Jandroković to nije dopustio. ‘Ne može se sve propisati, postoje dobri običaji i zdrav razum. Do sada je uvijek tako bilo’, kazao je.

Podsjetimo, nakon što je oporba opstruirala raspravu o Švebovom imenovanju prošlog tjedna, kada su u nezapamćenoj ujedinjenoj akciji oporbeni zastupnici okupirali saborsku govornicu tvrdeći da je došlo do povrede Poslovnika, njihova je teza potvrđena te je saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u ponedjeljak prvo zbog povrede Poslovnika povukao prošlotjedni prijedlog imenovanja Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a, da bi potom većinom glasova ponovno predložio Šveba za tu funkciju.

Za prijedlog odluke o imenovanju Šveba, predloženog kao kandidata HDZ-a, glasalo je sedam članova Odbora iz vladajuće koalicije, a za kandidata Darija Špelića, predloženog u ime Zeleno-lijevog bloka, glasala su dva člana iz redova oporbe.

Glavnog ravnatelja HRT-a na mandat od pet godina imenuje Sabor na plenarnoj sjednici većinom glasova svih zastupnika.

Marijana Puljak dodala je također da traži stanku oko točke imenovanja Šveba.

Nezavisna zastupnica iz redova Mosta Marija Selak Raspudić takav dnevni red naziva omalovažavanjem saborskih zastupnika ‘jer vladajuća većina nastavlja inzistirati na oktroiranju novog šefa HRT-a koji je u eklatantnom sukobu interesa’.

Naime oporba se protivi imenovanju Šveba jer ima tvrtke koje rade s HRT-om te je u prijavi za natječaj naveo da će se tek ako bude izabran riješiti udjela u njima. Uz to, Šveb je svojedobno dobio otkaz na HRT-u jer ga nije na vrijeme prijavio za prijenos rukometnog prvenstva pa je prijenos dobio RTL, da bi nakon toga njegove tvrtke surađivale s tom TV kućom.

Ako Sabor ne imenuje glavnog ravnatelja HRT-a do četvrtka 21. listopada, odnosno u roku 45 dana od 6. rujna, kada je istekao rok za podnošenje prijava kandidata, poništit će se javni natječaj objavljen krajem srpnja.

Uoči saborske rasprave o imenovanju Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je da je oporbi dozvoljeno sve što je u skladu s Poslovnikom i procedurom, ali da fizičko onemogućavanje rasprave ili glasanja nije demokratski, prenosi tportal.

T.R.I

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here