Foto: Hrvatski paraolimpiski odbor

ZAGREB – Nakon što je u rujnu održan najveći hrvatski atletski miting Memorijal Borisa Hanžekovića, atletska borilišta Sportskog parka Mladost u Zagrebu ugostila su i Drugo izdanje Međunarodnog paraatletskog mitinga Zagreb Open 2022.

Na Zagreb Openu je u nedjelju nastupilo 110 paraatletičara iz osam europskih zemalja, među kojima i ponajbolji hrvatski atletičari s invaliditetom.

Hrvatski paraatletičari postavili su ukupno 11 državnih rekorda, četiri u ženskoj, te sedam u muškoj konkurenciji.

Osim rekorda Ivane Purkić (AKOSI Vinkovci) u bacanju kugle F38 s rezultatom 9.24m, državni rekord u bacanju kugle postavila je i Ani Jelenić (PAK Uspon) u kategoriji F33 sa 4.34 metra. Državne rekorde u bacanju diska postavile su Melisa Adrović (AKOSI Medulin) u kategoriji F37 sa 5.96 metara i Petra Štruklec (AKOSI Agram) u kategoriji F40 s 15.04 metara.

Postavljeno je i sedam državnih rekorda u muškoj konkurenciji, od čega su čak pet postavljeni u trkaćkim disciplinama.

Državne rekorde na 100 metara postavili su Velimir Turina (AK Odisej) u kategoriji T35 sa 17.20 sekundi, Ivor Milobar (AKOI URIHO) u kategoriji T36 sa 14.84 sekunde i Marko Uležić (AK Spektar) u kategoriji F64 s 15.27 sekundi. Marko Uležić je postavio i državni rekord na 200 metara s rezultatom 33.74 sekunde.

Državni rekord na 400 metara u kategoriji T38 postavio je Antonio Kosmat (AKOSIS) pretrčavši navedenu dionicu za 56.91 sekundi. Emilio Zonta (AK Spektar) je s 20.01 metrom postavio državni rekord u bacanju diska F55, a državni rekord u bacanju koplja F54 postavio je Marin Županović (AKOSI Vinkovci) s 20.05 metara.

Najuspješniji rezultat natjecanja postigao je Slovak Marian Kureja u bacanju čunja u kategoriji F51 sa 32.69 metara, odnosno postignutih 1026 bodova, dok je u ženskoj konkurenciji najuspješnija bila predstavnica Srbije Saška Sokolov koja je koplje u kategoriji F46 bacila 34.63 metra i time postigla 799 bodova.

Od hrvatskih predstavnika, najuspješniji je bio paraolimpijac Deni Černi (AKI -Otos-GP) u bacanju kugle F33 s 10.86 metara (916 bodova), a najupješnija Ivana Purkić (AKOSI Vinkovci) u bacanju kugle F38 s novim hrvatskim rekordom 9.24 metara (770 bodova).

“Iznimno mi je drago da smo uspjeli organizirati drugo izdanje međunarodnog paraatletskog mitinga Zagreb Open 2022. Prvo izdanje je bilo 2019. godine, nažalost zbog pandemije proteklih godina nismo bili u mogućnosti organiziratii miting. Ovo natjecanje je okupilo puno veći broj sportaša nego zadnje izdanje. Nastupilo je 110 sportaša iz osam zamalja, a oni su ukupno ostvarili 180 starteva. Ponosmo smo što je tako veliki broj sudionika prepoznao ovo natjecanje, imali smo jako puno upita,” kazala je dr. Marina Banović, predsjednica Atletskog kluba osoba s invaliditetom URIHO, organizatora mitinga.

“Iz godine u godinu unapređujemo sustav sporta osoba s invaliditetom i drago mi je što uz veliko atletsko natjecanje kao što je Hanžekovićem memorijal, Zagreb i Hrvatska mogu ponuditi slično izdanje takvog mitinga za parasportaše,” dodala je ova liječnica i atletičarka.

Zanimljivo na stadionu uz Savu prvi put mogli smo vidjeti utrke u trkaćim kolicima, takozvanoj “formuli”, s Austrijancem Thomasom Geierspichlerom, paraolimpijskim pobjednikom iz Atene i Pekinga, koji u Zagrebu na 100 metara “lovio” normu za POI u Parizu 2024. i uspio je.

Austrijski paraatletičar Thomas Geierspichler.

Tijekom pozdravih govora prisutnima su se obratili predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora gospodin Ratko Kovačić, predsjednica Atletskog kluba osoba s invaliditetom URIHO gospođa Marina Banović, predsjednik Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom gospodin Josip Držaić,  izaslanica gradonačelnika, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravlje, branitelje i osobe s invaliditetom gospođa Marinka Bakula Anđelić, te voditelj Službe za natjecateljski sport u Ministarstvu turizma i sporta gospodin Darko Tot.

Zagreb Open prvo je, i trenutačno jedino, međunarodno natjecanje ovakvog formata u Hrvatskoj, a ove je godine privuklo je sudionike iz brojnih zemalja jer su na njemu mogli postizati kvalifikacijske norme za Svjetsko prvenstvo u paraatletici koje će biti održano u Parizu 2023. godine, te kvalifikacijskih normi za Paraolimpijske igre Pariz 2024.

Organizator Zagreb Opena je bio Atletski klub osoba s invaliditetom URIHO (AKOI URIHO), partner Hrvatski atletski savez osoba s invaliditetom (HASOSI), a sufinancirano je od strane Ministarstva turizma i sporta.