Cijene burki u Kabulu skočile desetostruko

0
Foto; Unsplash

Cijene burki su skočile desetostruko u Kabulu jer su žene požurile kako bi se pripremile dok su Talibani ulazili u grad, piše CNN.

Jedna žena s kojom su razgovarali novinari CNN-a, kojoj nije navedeno ime iz sigurnosnih razloga, rekla je da ona, njena sestra i majka dijele jednu ili dvije burke, te da će u slučaju da se stanje pogorša morati nabaviti posteljinu ili nešto slično kako bi od nje napravile veći šal.

Druga žena, koja također nije imenovana, je objasnila da mnogo žena nije stiglo ni doći do trgovina u nedjelju, jer su vlasnici požurili da stignu svojim domovima zbog situacije.

Također je rekla je da je, zbog neizvijesnosti, u nedjelju provela nekoliko sati u banci pokušavajući podići što više novca kako bi osigurala opstanak svojoj obitelji u narednim danima.

“To je bilo tako neočekivano, nitko nije očekivao da će se ovo dogoditi tako brzo. Čak bi i ljudi rekli ‘Kabul se može braniti oko godinu dana’, ali borbeni moral je izgubljen. Vojska ga samo predaje talibanima,” rekla je ona.

“Nas žene samo drže u kućama. Godinama smo se borile da nas puste van, moramo li se sada ponovo boriti za iste stvari? Da nam bude dozvoljeno da radimo, da nam bude dozvoljeno da idemo u bolnicu same?” dodala je.