Jednoga dana jež je upitao sovu: „Reci mi, zašto me stopala svrbe?“, sova odgovara: „Jer ćeš pobjeći od nekoga.“, jež ponovno pita: „A zašto me noga svrbi?“, sova kaže: „Netko će te slijediti.“, jež ponovno: „A zašto me trbuh svrbi?“, sova opet: „Netko će te pobijediti.“, jež opet pita: „A zašto me nos svrbi?“, sova odgovori: „Slušaj ježu, hoćeš li se ti oprati ili ne..?“

Dilema „Oprati se ili ne oprati se“, uskoro bi mogla biti aktualna kao i Hamletova „Biti ili ne biti“.

Ovo je možda anegdota, kod mnogih ljudi, čak  i vrlo obrazovanih, posljednjih godina zavladao je neki novi trend u kojem promoviraju nepranje tijela, tj. prestali su se kupati. Ne koriste šampone niti druge kozmetičke preparate. Poneki su išli toliko daleko da svoju higijenu „kupanja“ vrše tako što se prskaju blatom. Smatraju da je to ispravno budući da se i u davnim vjekovima koristilo blato za „kupanje“.

Za razliku od Rimljana, koji su između ostaloga poznati i po svojim termama, barbarska plemena nisu imali takvu naviku. Tek su njihovi nasljednici otkrili čari vode kao sredstva kupanja i to kada su bili u križarskim pohodima.

Ljudi koji se ne peru objašnjavaju to tako da svakodnevno pranje uklanja korisne bakterije sa tijela. Parazitske bakterije na ljudskom tijelu proizvode prirodni antioksidans koji ima protuupalna svojstva, a apsorbira štetne tvari koje se izlučuju preko kože. Oni tvrde da se prekomjernim pranjem uništavaju bakterije koje čuvaju naš imunološki sustav. Zbog toga, kažu, podložni smo sve većem broju bolesti koje možda ne bi imali da se ne tuširamo toliko često. Kao primjere navode neka plemena kojima je u tradiciji da se peru vrlo rijetko.

No ipak postoje i oni „umjereniji“ koji koriste posebne kozmetičke preparate prigodnih naziva „Prljavština“ ili „Prljava kupka“. Jednom ili dva puta dnevno koriste ova sredstva samo kako bi ublažili neugodan miris. Postoji cijela linija kozmetike za kupanje ovakvih šampona ili kupki i to različitih vrsta. Preporučuje se „tuširanje“ dva puta dnevno, a sve zbog „naše klime i naše kulture“.

Ipak kod uglednih znanstvenika i liječnika ovi rituali izazvali su zbunjenost i podsmijeh zbog ovakvog neodgovornog ponašanja. Smatraju da je manjak higijene jednostavno nepoštivanje vlastitog tijela i organizma. Ne vide ništa pozitivno u tome, čak naprotiv, kažu da bi ovakvo ponašanje moglo imati puno štetnije posljedice nego što mislimo. Bez obzira na tradiciju, kulturu i način života zdrava osoba je ona koja se brine za svoje zdravlje i higijenu. Zbog toga imamo jaki imunološki sustav te smo puno zdraviji i teže obolijevamo.

Oni koji se bave istraživanjem ljudskog imuniteta i zdravlja, uvjeravaju nas da se ne odričemo pranja, ne samo zbog toga što smo se prilagodili na ovakav način života, već i zbog toga što je to i razumnije.