Foto: Saborska TV

HRVATSKI sabor danas je potvrdio Ivana Anušića za novog ministra obrane, nakon što je u subotu s te dužnosti Mario Banožić razriješen zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginula jedna osoba. Anušić je dobio potporu 77 zastupnika, a 55 zastupnika glasalo je protiv. Nakon izglasavanja, Anušić je odmah prisegnuo.

“Spreman sam preuzeti dužnosti i nakon ovoga idemo na preuzimanje dužnosti. Sve sam rekao jučer i ne bih se sada ponavljao”, rekao je. O napadima u saboru kaže da su te teze lažne. “Drugi vas pokušavaju vrijeđati, treći omalovažiti. Žao mi je što smo na toj razini politike u Hrvatskoj. Jasno mi je kako je teško sjediti u saboru i slušati stvari koje su poražavajuće. Netko tko to sluša u Osijeku osjeća susramlje. O Peđi Grbinu neću ništa govoriti , on je sve rekao”, naveo je komentirajući izjavu Peđe Grbina koji je prije glasanja rekao da je skinuo gaće.

“Moj je životopis poznat, a oni neka pokažu svoj i što su napravili u životu i koliko izbornih pobjeda imaju. Razumijem jednu stvar, izbori su blizu i borba je za svaki glas”, dodao je.

Kaže kako će nastaviti s onim što je započeto, a to su isporuka Rafalea, te završetak isporuke Black Hawka i oklopnjaka tipa Patrije. “Nastavit ćemo odlučnu suradnju s našim strateškim partnerima i rješavati probleme koji se nisu stigli riješiti. Prvenstveno tu mislim na četiri broda Hrvatske ratne mornarice i vraćanje Hrvatske vojske u Beli Manastir”, otkrio je Anušić. “Nacrt proračuna je donesen i ići će iduće godine, povećan je u odnosu na prošlu godinu 11 posto, na 1.11 milijardi eura”, rekao je.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin, zatraživši stanku uoči glasovanja osvrnuo se na brojne informacije koje ukazuju na zataškavanja u slučaju prometne nesreće bivšeg ministra obrane Marija Banožića. “Opet imamo situaciju koja dovodi u pitanje funkcioniranje naše države”, rekao je.

Grbin je također izrazio nadu da su u slučaju Ivana Anušića “filtri i radari” premijera Andreja Plenkovića bili bolje “kalibrirani i namješteni”, podsjetivši da je Banožić 23. ministar koji je otišao iz njegove Vlade.

“A njemu (Anušiću) treba odati godišnju nagradu za skidanje gaća jer način na koji se poklonio kako bi promijenio svoje mišljenje o kriminalu u HEP-u je čak i za hrvatske političke pojmove spektakularan. Do jučer je predsjednik Uprave HEP-a zbog svojih marifetluka morao otići a jučer za jednu poziciju sve je objašnjeno i prihvaćeno ”, kazao je Grbin.

“Vi padate sve dublje i dublje”, reagirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ocijenivši takve izričaje neprimjerenim.

Josip Đakić (HDZ) uzvratio je Grbinu da su “njegove gaće najprljavije u ovom Saboru i može ih staviti na štrik koji je najavio umirovljenicima i može se sramiti jer do danas nije vratio 50 tisuća kuna koje je bespravno uzeo”.

Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović najprije je rekla kako neće ulaziti u to kako Đakić zna da su gaće Peđe Grbina najprljavije pa je ocijenila da Anušić ne ulijeva povjerenje jer je rekao da žena ne može braniti zemlju, da pred kamerama ne misli govoriti istinu, te da se stvari trebaju rješavati u kući.

“No, ono što je najvažnije, rekao je da treba povećati iznos za obranu, s čime se nikako ne slažem”, rekla je. I njoj je uzvratio Đakić. “Da je vaš bivši muž koristio borilačke vještine kao obranu od vas, sigurno ne bi prošao kako je prošao”, kazao je.

Goran Ivanović (HDZ) pitao je Peović iz kojeg konteksta je izvukla da je budući ministar rekao da ima nešto protiv žena. “On je ispao veliki džentlmen i muškarac i rekao je da bi prije svake žene otišao u rat kako bi spasio nju”, istaknuo je .

Arsen Bauk (SDP) ocijenio je da je Đakić svojim izjavama o obitelji Peović povrijedio Etički kodeks, a Domagoj Hajduković (Socjaldemokrati) da je riječ o seksizmu i primitivizmu najgore vrste. “Ako ćemo pričati o muškarčinama i ministrima obrane pa jedna žena Željka Antunović je bila veća ministrica nego sve te vaše muškarčine, nisu joj ni do štikle”, poručio je Hajduković.