DALIJA SAMA NA SVIJETU: Ljevica se boji neuspjeha oko potpisa za referendum, a mene neka se ridikulizira i tretira kao nekog neozbiljnog,..

0
127
Screenshot

U saborsku proceduru je prijedlog zakona o izbornim jedinicama uputila i Dalija Orešković. Premda je ona predsjednica Kluba u kojem su još i Marijana Puljak i Anka Mrak-Taritaš, učinila je to isključivo u svoje ime. Time je Dalija Orešković opet potaknula nagađanja da postoje određeni problemi u funkcioniranju stranke Centar, u kojoj je zajedno s Marijanom Puljak, ali ona to negira.

“Nije ovo umotvorina stranke Centar, pa ni moja, nego GONG-a i prijedlog je sličan SDP-ovom, s razlikom da se Bjelovarsko-bilogorsku županiju raspoređuje u drugu jedinicu. Važno je, međutim, da zakonska inicijativa SDP-a podrazumijeva i izmjenu Zakona o izboru zastupnika te sam ja zato ovaj prijedlog poslala u postupak. Ako će oporba prikupljati zastupničke potpise za otvaranje rasprave o nekom od naših prijedloga izbornih jedinica, lakše će nam biti ako će trebati 30 umjesto 60 potpisa. Dakle, Centar nema ništa s ovim, ali u Klubu je sve u redu, ni prvi ni zadnji put da je neka od nas tri sama nešto predložila”, rekla je za Novi list Dalija Orešković.

Usamljeni glas

Ono što zastupnica Centra ne može demantirati je činjenica da je ostala usamljeni glas u opoziciji koji se zalaže za referendum o zakonu o izbornim jedinicama. Ta se ideja vrlo brzo ugasila.

“Žao mi je da stranke koje su logistički i financijski jače nemaju impuls za traženje referenduma. Mislim da se ljevica boji da u 15 dana ne bi uspjela skupiti 400 tisuća potpisa, što bi onda u predizbornoj godini za, primjerice, SDP bila velika percepcijska i reputacijska šteta. Iz tog razloga ne žele preuzeti rizik. Ja to razumijem jer oni mogu izgubiti puno više nego ja. Netko bi mogao reći da je lako meni u mojoj poziciji ovako govoriti. Ali, ako ljevica pokaže da nije spremna boriti se za taj referendum, animirati birače, ne znam hoćemo li ih u tom slučaju moći motivirati da izađu na parlamentarne izbore po zakonu za koji sami tvrdimo da je neustavan, da nije u skladu s odlukom Ustavnog suda”, ističe Dalija Orešković.

Uvjerena je da je bolje pokušati i na kraju možda ne uspjeti, nego da oporba pošalje poruku da nije ni sposobna za borbu.

Nije joj logično

“Jasno je da Ustavni sud neće ukinuti taj HDZ-ov zakon, ne može se to očekivati. I što ćemo onda mi, pozivat ćemo građane da u što većem broju sudjeluju na izborima i tako daju legitimitet tom zakonu o izbornim jedinicama? Nije mi to logično”, kazala je zastupnica Centra.

Odlučna je nastaviti zagovarati prikupljanje referendumskih potpisa, svjesna i da nije izgledno da bi Ustavni sud dopustio referendum.

“Ja si jednostavno mogu dopustiti ovakav luksuz. Neka me se ridikulizira i tretira kao nekog neozbiljnog, s obzirom na to da ni stranka Centar ne stoji iza ideje o referendumu. Ali, politika meni nije karijera i ne moram kalkulirati, ne želim podviti rep. Hoću čuti i jesu li građanima uopće bitne ove stvari, slažu li se da bi trebalo promijeniti temelje Hrvatske. Možda ih ni ne zanima to što se na ovaj način donosi zakon o izbornim jedinicama, nego to što im Andrej Plenković lažno povećava plaću za sedam do 40 eura. Važno mi je dobiti te odgovore kako bih znala što dalje sa svojim životom”, zaključuje Dalija Orešković.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here